Business

Svet

ZAOKRET KA NATO

Austrijska vlada želi produbiti saradnju sa NATO, a zbog rata u Ukrajini partnerstvo sa alijansom ima "rastuću važnost", kaže se u spisima koji su izašli na videlo. Austrijska opozicija koju čine desničarske stranke smatra da je reč  o “pristupu na mala vrata”.

NATO avioni F-16

Austrija  ima status neutralne države u pogledu spoljne politike, međutim, promene u svetu od kraja Hladnog rata polako dovede tu neutralnost u pitanje. Ministarka odbrane Austrije Klaudia Tanner (ÖVP) nedavno je izjavila da vlada ulaže 16 milijardi evra u savremenu borbenu opremu, što je nezamislivo čak i do pre 10 godina.

O promovisanju saradnje sa zapadnim vojnim savezom prvi je izvestio „Presse“ obelodanivši pismo od dve stranice koje se odnosi na Austriju ali i druge neutralne države Irsku, Maltu i Švajcarsku. Kaže se da je cilj više zajedničkih vežbi sa zemljama NATO-a, kao i privilegovan pristup dokumentima.

Opozicioni FPÖ (Slobodarska stranka Austrije) odmah je reagovao sa ogorčenjem navodeći kako vladajući „ÖVP i Zeleni sve više i više bez stida rade na ukidanju austrijske neutralnosti, naročito posle izjave ministra spoljnih poslova (ÖVP) Alexandera Schallenberga – da neutralnost sama po sebi ne osigurava sigurnost“.

Vojni pukovnik Christoph Reisner na ovu temu kaže kako je Austrija decenijama razvijala neutralnost. „Nedavno, pogledajte ulazak u zajednički odbrambeni sistem Skyshield. Ja to zovem Neutrality Premium Plus.” Prema njegovim rečima morate biti otvoreni i reći da ne znate šta vas čeka i „koja prilagođavanja još morate napraviti, obzirom na rat u Ukrajini i dešavanja širom sveta“.

Što se tiče Austrije jedno je sigurno, prema anketama javnog mnenja stanovništvo ne želi da im se ugrozi neutralnost. Ttri četvrtine je za zadržavanje neutralnosti dok je samo 14% za ulazak u NATO.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search