Business

Svet

MIROVNI SULTAN

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan sastao se u subotu u Istanbulu sa šefom inostranih poslova Hamasa, Ismailom Haniyehom. Svrha sastanka, uprkos kritikama koje se susret izazvao, mogla bi biti turska inicijativa za prekid vatre i oslobađanje izraelskih taoca.

Erdogan i Hanije

Erdogan se očigledno vraća svojoj ulozi “sultana mira”. Ne tako davno bio je domaćin ozbiljnih, iako neuspelih, mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije i to samo nekoliko dana nakon masakra od strane islamske organizacije Hamas. Sada pokušava da deluje kao posrednik između Izraela i Hamasa.

Erdogan je u subotu u Istanbulu ugostio lidera Hamasa Ismaila Haniyea, koji živi u Kataru. Ankara ne smatra Hamas terorističkom grupom i politički lideri te militantne grupe mogu slobodno putovati u Tursku.

Smatra se da Erdogan pokušava da izdejstvuje oslobađanje 130 izraelskih taoca od Hamasa. Prekid vatre između Izraela i islamskih militanata takođe je na dnevnom redu, obzirom da je prethodni posrednik Katar ocenio da su pregovori zapali u  krizu. U tu svrhu, turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan otputovao je prošle nedelje  u Katar kako bi razgovarao sa predstavnicima Hamasa o tom pitanju.

Do sada je Turska čvrsto stajala uz Hamas. Erdogan je od početka kritikovao izraelsku vojnu akciju ne birajući reči. Čak je pre nekoliko dana uporedio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua sa Adolfom Hitlerom.

Erdogan je početkom nedelje najavio da njegova zemlja povećava svoje diplomatske napore da spreči da rat u Gazi bude zasenjen izraelsko-iranskim tenzijama.

“Arapsko proleće” koje je započelo u Tunisu 2011. godine bilo je istorijska prekretnica u muslimanskom svetu i Erdogan je to video kao priliku da „svojoj zemlji obezbedi više uticaja”, piše novinarka i stručnjakinja za Tursku Cigdem Akyol u svojoj knjizi “Generacija Erdogan”. Njegova centralna poruka stigla je nešto kasnije, nakon njegove izborne pobede 2011. godine, kada je on - tadašnji premijer - sa balkona svoje službene rezidencije u Ankari uzviknuo pozdrav islamskom svetu i razdraganoj masi. „Ja sam branilac muslimana u celom svetu, kojima je učinjena nepravda od Bagdada do Teherana, od Sarajeva do Zapadne obale, Gaze i Kudsa (Jerusalim). Erdogan se i danas tako vidi - kao vođa islamskog sveta.

Ako Erdogan zaista uspe da oslobodi taoce, "mirovni sultan" bi mogao da osvoji ogroman prestiž i u Izraelu.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search