Business

Svet

MERKEL KAO SVEDOK

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell mogli bi se pojaviti kao svedoci u sudskom  procesu u Palermu protiv čelnika Lige Mattea Salvinija. On je optužen za migracionu politiku tokom svog mandata ministra unutrašnjih poslova od 2018. do 2019. godine.

Salviniju preti 15 godina zatvora

Salvini se tereti da je odbio da iskrca migrante spašene na Mediteranu na Lampeduzu tokom leta 2019. godine. U avgustu te godine zabranio je španskom spasilačkom brodu “Open Arms” sa 147 migranata da uđe u luku Lampedusa na šest dana.

Tadšnji zamenik italijanskog premijera Salvini, opisao je dolazak hiljada migranata čamcima na Lampeduzu kao "čin rata".

Moguće izjave Merkel i Borela, koje bi sud morao odobriti, fokusirale bi se na odgovornost Italije da posadi na brodu ukaže na sigurnu luku. Suđenje Salviniju traje od septembra 2022. godine. Optužbe su lišenje slobode i zloupotreba službenog položaja pri čemu mu preti 15 godina zatvora. Zahtev za pozivanjem Merkel i Borela mogao bi biti formalizovan na sledećem ročištu 14. juna u Palermu.

Lider Lige bio je ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera u vladi koju je predvodio Giuseppea Contea između juna 2018. i avgusta 2019. Svojom politikom "zatvorenih luka" smatrao je da štiti Italiju od "navale" izbeglica.

Salvini je naglasio da su premijer Conte i ostali članovi vlade podržali njegov čvrst kurs o migracijama. Sve odluke koje je donosio u vezi s migracijama delila je tadašnja vlada.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search