Business

Svet

ZAGONETNA POPLAVA

Enormne količine kiše u utorak, potpuno su potopile Dubai. Zbog ogromnih razmera bujičnih poplava, počele su da se razvijaju teorije zavere oko tog događaja. U prvom planu je teorija  zasejavanja oblaka za koju bi sami Arabijci trebalo da budu odgovorni. Međutim, postavlja se pitanje -  da li je to zaista realan scenario.

Pustinjski grad pliva u vodi

Smatra se da je takozvano zasejavanje oblaka vec neko vreme problem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima jer navodno, vlada koristi tehnologiju koja menja vremenske prilike kako b se pokušala suprotstaviti tekućoj nestašici vode u zemlji. Veštačkim uticajem na oblake pokušava se povećati količina padavina kako bi se ojačale rezerve vode.

Tehnologija zasejavanja oblaka uključuje korištenje aviona za raspršivanje tvari poput srebrnog jodida u oblake. Ove čestice služe kao kondenzaciona jezgra za formiranje kapljica vode, koje zatim zajedno formiraju kapi kiše. Ovo nikako nije nova tehnologija - američki istraživači su formullisali prve teorije o njoj još davnih 1940-ih  kada su izvršili i odgovarajuća testiranja.

Međutim, kritičari imaju ogromne sumnje u efikasnost ovih mera. Pored činjenice da je dugoročne efekte na ekosistem i životnu sredinu teško proceniti, nekoliko studija i analiza  dovodi u sumnju odnos troškova i koristi metode. Ogromni troškovi se obično nadoknađuju prilično slabim rezultatom kiše. Ipak, ovog puta je u Dubaiju nešto krenulo po zlu.

Povezivanje uzroka poplave u Arapskim Emiratima sa teorijama zavere širilo se društvenim mrežama poput same bujice u Dubaiju. Glasine idu čak tako daleko, da su zvaničnici u Dubaiju sami sebi nanelii katastrofu koristeći ovu metodu.

Po svemu sudeći, ljudi u Emiratima ne žele da znaju ništa o tome. Nacionalni centar za meteorologiju (NCM) je za "CNBC" naglasio da takve operacije nisu izvođene pre jake kiše, a lokalna vlast, takođe, žestoko negira takve operacije.

Slično gledište imaju i vodeći meteorolozi. “Ovo je fiktivna i notorna glupost”, komentar je nemačkog meteorologa Jörga Kachelmanna na teoriju da bi manipulacija vremenom mogla biti odgovorna za poplavu.

ORF meteorolog Marcus Wadsak objašnjava da „ovakva količina kiše NIKADA ne može biti uzrokovana zasejavanjem oblaka“, potvrdio je na platformi X – to jednostavno fizički nije moguće.

"To definitivno nije zasejavanje oblaka", rekao je Ryan Maue, privatni meteorolog i bivši viši naučnik u američkoj mornarici. Nacionalna uprava za okeane i atmosferu izjavila je novinskoj agenciji AP da  „kada bi se ovo radilo sa zasejavanjem oblaka, voda bi bila konstantna. Ne možete napraviti kišu iz zraka i dobiti 6 inča vode. To je kao večni motor."

U stvari, dokazi ljudske intervencije su u  već u pesku - tako da za to nisu bili potrebni avioni koji zasejavali oblake. Umesto toga, klimatske promene koje je stvorio čovek su odgovorne za tako ekstremni događaj.

“Kada govorimo o obilnim padavinama, moramo govoriti i o klimatskim promenama. Fokus na sejanje oblaka je pogrešan", rekla je istraživačica klime Friederike Otto sa Imperial College of London za AP. “Kako klima ide ka zagrevanju, padavine širom sveta će postati mnogo veće jer toplija atmosfera može zadržati više vlage.”

U svakom slučaju, posledice nevremena su ogromne. U osnovi, retko pada kiša u pustinjskoj državi, ali kad pada, pada obilno.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search