Business

Svet

GUTEREŠ UPOZORAVA

Nakon iranskog napada na Izrael, generalni sekretar UN-a António Guterres uputio je hitan poziv Veću sigurnosti na deeskalaciju.

Šef UN-a Guterres

"Bliski istok je na ivici ponora", upozorio je Guterres u nedelju na posebnom sastanku u New Yorku. “Narod u regionu suočava se sa stvarnom pretnjom razornog velikog sukoba. Sada je vreme za smirivanje i deeskalaciju, za maksimalnu suzdržanost.”

Posebna sednica sazvana je na zahtev Izraela posle napada Irana na Izrael koji se dogodio prvi put u istoriji Islamske Republike.

Revolucionarna garda Irana je saopštila da je ispalila desetine dronova i projektila. Operacija pod nazivom "Iskreno obećanje" prikazana je kao odmazda za ubistvo iranskih visokih oficira u Siriji. Naime, 1. aprila, dva brigadna generala ubijena su u vazdušnom napadu na kompleks iranske ambasade u glavnom gradu Sirije Damasku. Izrael, međutim, nikad nije preuzeo odgovornost za ovaj napad.

"Imamo zajedničku odgovornost da radimo na miru", rekao je Guterres Veću sigurnosti. "Ni region ni svet ne mogu više sebi priuštiti rat."

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search