Business

Svet

RUSIJU ĆEKA ODŠTETA

Nakon više od dve godine od početka rata u Ukrajini, evropski ministri razgovarali su u utorak u Hagu o ratnim zločinima Rusije. Tom prilikom su se vlade 44 zemlje založile da Kremlj plati ratnu štetu Ukrajini i bude krivično gonjen.

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

"Ruski zločini protiv Ukrajine ne smeju ostati nekažnjeni", rekao je generalni sekretar Austrije Nikolaus Marschik. Na konsultacijama u Hagu bili su prisutni EU ministri, Evropska komisija i međunarodni pravosudni organi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prethodno je video porukom pozvao međunarodnu zajednicu da procesuira ruske ratne zločine. „Pravda je jača od rata Kremlja“, poručio je Zelenski.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmytro Kuleba podsetio je na masakr civila u gradu Buči, koji je postao simbol ruskih zločina u njegovoj zemlji.

Na sastamku u Hagu je otvoren prvi registar za prijavu štete ukrajinskih žrtava rata, a  cilj je da se žrtve obeštete. Zaključeno je da da ratnu odštetu treba da plati ruski agresor. Prema podacima holandskog ministarstva spoljnih poslova, u Ukrajini je do sada dokumentovano više od 100.000 osumnjičenih za ratne zločine. Razmatra se, takođe, da se konfiskovana ruska sredstva koriste u tu svrhu.

Jedan od ključnih govornika na konferenciji bio je glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan. Svetski krivični sud sa sedištem u Hagu već je izdao četiri međunarodne poternice protiv visokorangiranih Rusa i jedne Ruskinje, uključujući predsednika Vladimira Putina.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search