Business

Svet

POLJSKA OPTUŽUJE MOSKVU

Granica između Poljske i Belorusije u utorak je probijena od strane migranata koji dodlaze uglavnom iz Sirije, Afganistana, Iraka, Jemena. Uprkos velikom broju vojnika duž poljske granice napetost je i dalje velika tako da vlada u Varšavi razmatra potpuno zatvaranje granice. U međuvremenu je nemačka kancelarka Angela Merkel u telefonskom razgovoru zamolila ruskog predsednika Vladimira Putina da interveniše u Belorusiji.

Poljska: 12.000 migranata čeka na transfer

Merkel je u razgovoru naglasila da je "instrumentalizacija migranata protiv Evropske unije od strane beloruskog režima neljudska i potpuno neprihvatljiva", rekao je u sredu portpalor nemačke vlade Steffen Seibert, a prenose nemački mediji. Ona je zamolila Putina "da utiče na vlast u Minsku". U međuvremenu je Ukrajina pojačala svoje trupe na granici sa Belorusijom. Litvanska premijerka Ingrida Simonyte posetila je pogranično područje, gde je od pre mesec dana proglašeno vanredno stanje. Organizacija za ljudska prava Amnesty International pozvala je da se pomogne migrantima zaglavljenima na poljskoj granici, tj. na spoljnim granicama EU. Lekari bez granica takođe su pozvali na podršku migrantima.

"Izbegličku krizu izazvala je sama EU i njene države koje graniče sa Belorusijom", rekao je beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makei tokom posete Moskvi. Njegova zemlja se nada "uzajamnoj podršci" Rusije i od strane Rusije, "uključujući zajednički odgovor na neprijateljske akcije protiv naše zemlje". Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da su Minsk i Moskva "učinkovito ojačali svoju saradnju kako bi se suprotstavili kampanji protiv Belorusije koju su pokrenuli Washington i njegovi evropski saveznici u međunarodnim organizacijama".

Prema poljskim procenama, u Belorusiji se trenutno nalazi do 12.000 migranata. EU optužuje Aleksandra Lukašenka za namerno krijumčarenje migranata sa Bliskog istoka u države EU Latviju, Litvu i Poljsku kao odgovor na odluke o sankcijama donesenim u Bruxellesu. Poljski premijer Mateusz Morawiecki optužio je Rusiju da stoji iza izbegličke krize između Belorusije i EU.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search