Business

Svet

BIONTECHU DOBIT OD 13 MILIJARDI

Proizvođač vakcina protiv corone Biontech, ostvario je neto dobit od oko 3,2 milijarde evra u trećem tromesečju. Dobit je u prvih devet meseci porasla na dobrih 7,1 milijardu evra, objavila je nemačka kompanija u utorak. Do samo pre godinu dana imali su gubitke od oko 210, odnosno 352 miliona evra.

 

Glavna zgrada Biontecha u nemačkom gradu Marburgu

Prodaja cepiva protiv corone proizvedenog zajedno sa američkim partnerom Pfizerom, podigla je zaradu na skoro 6,1 milijarde evra između jula i septembra. Od januara do kraja septembra prodaja je iznosila 13,44 milijarde evra, u poređenju sa nešto manje od 140 miliona evra pre godinu dana.

Za 2021. Biontech očekuje prihod od prodaje cepiva od oko 16 do 17 milijardi evra umesto dosadašnjih 15,9 milijardi, kako je u utorak objavila biotehnološka kompanija iz Mainza. Prognoza se temelji na trenutno potpisanim ugovorima o snabdevanju do 2,5 (ranije oko 2,2) milijarde doza vakcina ove godine. Sveukupno, Biontech i Pfizer planiraju da proizvedu do tri milijarde limenki do kraja godine. Cilj im je proizvodni kapacitet do četiri milijarde limenki u narednoj godini.

Pfizer je nedavno povisio prognozu prodaje za cepivo na 36 milijardi dolara ove godine sa planiranih 33,5 milijardi dolara i očekuje daljih 29 milijardi u prodaji 2022. godine.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search