Business

Svet

UPOZORENJE ISTRAŽIVAČA KLIME

Ako se nastavi po starom Zemlja će postati neka "druga planeta".

Na svetskoj klimatskoj konferenciji COP26 u Glazgovu, renomirani švedski istraživač klime Johan Rockström upozorio je da preti drastično globalno zatopljavanje ako se nastavi sa trenutnim planovima. “Sa 2,7 stepena ušli bi smo na neistraženo polje. Živeli bi smo na drugoj planeti od one koja je danas”, rekao je direktor Potsdamskog instituta za istraživanje uticaja klime pri DPA.

Johan Rockstrom

Planovi koji su do sada podneseni Ujedinjenim nacijama daleko su od mogućeg postizanje cilja ­ograničavanja globalnog zatopljavanja na podnošljivu granicu od 1,5 stepena do kraja stoleća. Umesto toga, svet je na putu od 2,7 stepena, prema proceni ovog naučnika.

Rockström se pribojava da bi to značilo brzo rastuću učestalost ekstremnih pojava kao što su suše, poplave, požari, bolesti ili toplotni talasi što bi za čovečanstvo značilo skoro nemogući normalani život na Zemlji.

Prema ovom scenariju, 3,5 milijarde ljudi živelo bi u regijama čija bi prosečna godišnja temperatura predstavljala rizik za njihovo zdravlje do 2070. godine – znatno pre 2,7 stepena. Osim toga, pojavio bi se problem ubudućnosti oko prehrane čovečanstva. “Praktično, živelo bi se na uništenoj planeti”, rekao je klimatski istraživač. "Da budemo jasni: nećete želeti biti tamo."

"Sada imamo više naučnih dokaza nego ikad da moramo učiniti sve što možemo da postignemo cilj od 1,5 stupen", objašnjava Rockström uz  nadu da će Glazgov doneti konkretne i konačne datume za oproštanje od električne energije na ugalj i motore sa unutarašnjim sagorevanjem.

"Da bi bile stvarno uspešne, sve nacije okupljene ovde bi morale ažurirati svoje planove za nultu neto emisiju,” rekao je Šveđanin.

Na svetskoj klimatskoj konferenciji COP26 u Škotskoj oko 200 zemalja pokušava naći rešenje kako sprečiti nadolazeću klimatsku katastrofu. Na summitu je već u prvih nekoliko dana bilo jasno koje su zemlje kočničari. Dakle, predsednici Kine i Rusije nisu doputovali u Glazgov. Indija je najavila klimatsku neutralnost, ali je ovaj plan odgodila do 2070. godine.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search