Business

Svet

DVOSTRUKI MORAL

Konferencija UN o klimi koja se održava u Glazgovu počela je sumornim izjavama poput "mi kopamo vlastiti grob" (generalni sekretar UN Antonio Guterres), "na satu sudnjeg dana jedna minuta je do ponoći" (britanski premijer Boris Johnson) ili "naša je dužnost delovati" ( predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen).

Sto zemalja želi zaustaviti krčenje šuma do 2030.

Konferencija koja je počela u ponedeljak protiče u znaku upozorenja na katastrofalne učinke globalnog zatopljavanja. Međutim, nije ostalo neprimećeno kako su mnogi učesnici pokazali dozu dvostrukih standarda. Čak 400 privatnih aviona dovezlo je goste summita u Škotsku. Prema Daily Mailu, samo tim letovima ispušteno je 13.000 tona ugljien dioksida. Retki državnici su doputovali redovnim linijama

Princ Charles, princ Albert od Monaka i osnivač Amazona Jeff Bezos samo su neke od poznatih osoba koje su privatnim avionima doleteli na 26. Svetsku klimatsku konferenciju. Samo u nedelju, novinari Daily Maila izbrojali su 52 privatna aviona koja su sletela u blizini Glasgowa u roku od nekoliko sati. Procjenjuje se da je za sve učesnike bilo potrebno ukupno 400 takvih letova. Američki predsednik Joe Biden, koji je putovao sa flotom od čak četiri aviona i helikopterom, bez sumnje je ostavio posebno uočljiv trag CO2.

Obzirom da je vazdušna luka Glazgov bila jako zakrčena zbog velikog broja gostiju, brojni avioni su morali da se presele na druge aerodrome. To je značilo da su slavne osobe, VIP osobe, korporativni šefovi i vrhunski političari morali biti dovedeni na desetak kilometara od mesta konferenciju ili njihovog smeštaja što je prouzrokovalo dotano prevoženje konvojima  sa ​​prljavim motorima sa unutrašnjim sagoorevanjem.

Očevidac sa aerodrome u Glazgovu rekao je kako ovakvim ponašanjem učesnici gube kredibilitet. “Nema smisla putovati sa svim tim mlaznjacima, oni samo pogoršavaju problem sa emisijama. Pandemija je pokazala da je moguće i učinkovito razgovarati jedni s drugima putem videokonferencija”.

Na summitu u ponedeljak uveče više od 100 zemalja obećalo je da će zaustaviti uništavanje šuma i drugih krajolika do 2030. godine. Zemlje učesnice, uključujući celu EU, predstavljaju 85 posto svetske šumske površine, odnosno oko 34 miliona četvornih kilometara.

Jeff Bezos, koji je putovao svojim privatnim avionom, najavio je da će donirati dve milijarde dolara za pošumljavanje.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search