Business

Svet

KLIMATSKI CILJ G20

 

Na samitu G20, britanski premijer Boris Johnson istakao je da međunarodna zajednica još uvek jako zaostaje u borbi protiv globalnog zagrevanja, izrazivši nadu da će nakon "1:5 na poluvremenu" biti mogućnosti za izjadnačenje. Nakon teških pregovora u Rimu, učesnici su se, po svemu sudeći, složili oko ambicioznih klimatskih ciljeva.

 

 Četvorka sa samite u Rimu

 

U završnoj deklaraciji samita u Rimu najjače svetske ekonomije istakle su zajednički klimatski cilj od 1,5 stepeni. Vodile su se i teške rasprave o pitanju kada treba postići neutralnost CO2: s obzirom na otpor zemalja u usponu i zemalja koje proizvode energiju. „Sredinu stoleća“ svi su prihvatiti kao kompromisnu formulu. Dogovoreno je  da od sledeće godine G20 više ne finansiraju "prljave" elektrane na ugalj u inostranstvu.

 

Grupa G20 predstavlja skoro 80 posto globalnih emisija stakleničkih gasova. U ponedeljak počinje UN konferencija o klimi u Glasgowu u Škotskoj, gde će čelnici država i vlada još jednom pokušati da se dogovore o daljim klimatskim koracima. Zbog toga je preliminarni sporazum G20 u Rimu, prema ocenama stručnjaka,  smatran veoma važnim. U Glasgowu će se pokušati sa podizanjem prethodnih klimatskih ciljeva pojedinih zemalja  obzirom na klimatsku krizu.

 

Klimatski aktivisti dugo su optuživali G20 da ne čini dovoljno da ograniči globalno zatopljavanje na 1,5 stepeni u poređenju sa predindustrijskim dobom. Završnu deklaraciju iz Rima pomno će proučiti ekolozi i humanitarne organizacije.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search