Business

Svet

TRAŽE PUŠTANJE AKTIVISTE

U sporu oko zatvorenog borca ​​za ljudska prava Osmana Kavale, predsednik Turske Recep Tayyip Erdogan je deset zapadnih ambasadora, uključujući i američkog ambasadora, proglasio "nepoželjnim osobama".

Erdogan je Ministarstvu inostranih poslova naložio da diplomate proglasi "personom non grata" "što je pre moguće", javili su u subotu turski mediji. 

 

U zajedničkom apelu početkom prošle nedelje, ambasadori su pozvali na oslobađanje Kavale, koji je četiri godine u zatvoru bez presude. Kao rezultat toga, Turska je pozvala ambasadore zapretivši da će ih proterati. Klasifikacija “persona non grata” (nepoželjna osoba) obično je praćena proterivanjem u međunarodnoj diplomatiji.

Reč je o predstavnicima SAD, Nemačke, Francuske, Kanade, Danske, Nizozemske, Norveške, Švedske, Finske i Novog Zelanda. Ankara je "neprihvatljivim" nazvala poziv zemalja na oslobađanje aktiviste Kavale.

Aktivista za ljudska prava, prvobitno je uhapšen pod optužbom da je finansirao i organiziovao proteste  protiv vlasti u Istanbulu 2013. Da bi ga u februaru prošle godine sud oslobodio optužbe.

Kavala je nakon dve i po godine provedene u zatvoru pušten, ali je nekoliko sati kasnije ponovno uhapšen i to u vezi sa pokušajem puča protiv Erdogana 2016. i optužbama za špijunažu.

U januaru ove godine žalbeni sud je ukinuo prvu oslobađajuću presudu. Ako bude proglašen krivim za špijunažu, Kavali, čije je sledeće suđenje zakazano za 26. novembar, preti doživotni zatvor.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search