Business

Svet

NAVALJNOM NAGRADA SAHAROV

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni dobitnik je ovogodišnje evropske nagrade Saharov. Ova nagrada je pandan Nobelovoj nagradi za mir. Kako je Evropski parlament odlučio u sredu u Strasbourgu, nagrada od 50.000 evra pripala je Navallnom zbog njegove privrženosti ljudskim pravima.

Predanost ljudskim pravima i demokratiji

Navalljni, koji je prošle godine jedva preživeo napad otrovom - za koji se pretpostavlja da je  dirigovan od strane države – nalazi se u pritvoru od početka godine jer se, prema optužnici ruskih vlasti, nije pridržavao kazni  iz ranijih kaznenih postupaka. Navaljni se smatra glavnim političkim oponentom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Nagradu, koja nosi ime nekadašnjeg ruskog disidenta i fizičara Andreja Saharova, Evropski parlament dodeljuje od 1988. osobama ili organizacijama koje se bore za ljudska prava i demokratiju.

Prvi laurat ovog prestižnog priznanja, 1988. bio je južnoafrički borac za slobodu Nelson Mandela, a prošlogodišnji dobitnik je opozicioni pokret u Belorusiji. Nagrada će biti uručena 15. decembra tokom poslednje plenarne sednice u godini u Parlamentu EU u Strasbourgu. U to vreme Navalny će još uvek biti iza rešetaka.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search