Business

Svet

ZEMAN NESPOSOBAN

Situacija u kojoj se našla Češka posle izbora je prema mnogim ocenama, slučaj bez presedana. Nakon što su teško bolesnog predsednika Miloša Zemana njegovi lekari proglasili nesposobnim za dalje obavljanje funkcije, sada se priprema privremeni prenos ovlašćenja na predsednika Doma predstavnika i premijera. Ustavni odbor Senata u utorak je zaključio da su "ispunjeni uslovi za aktiviranje 66. člana Ustava".

Zeman i Babiš

"Zdravstveno stanje ne dopušta predsedniku da obavlja svoju dužnost, a prognoze su da se neće moći vratiti na posao za nekoliko nedelja", rekao je senator Zdenek Hraba nakon sastanka posle izveštaja lekara od ponedeljka da je Zeman trenutno nesposoban i da je dugoročna prognoza njegovog zdravlja "krajnje neizvesna".

Prenos ovlašćenja predsednika države moraju odobriti oba doma parlamenta. Nakon konstitutivne sednice Predstavničkog doma, kao rezultat  nedavnih parlamentarnih izbora i Doni dom čeka svoju potvrdu. U sadašnjem Senatu i budućem Predstavničkom domu, sadašnje opozicione stranke imaju većinu.

Hospitalizacija Zemana u prvim fazama prenosa vlasti nema direktan uticaj na pregovore o budućoj vladi. Dva pobednička liberalno-konzervativna izborna saveza, koji će imati 108 glasova u Predstavničkom domu od 200 članova, već pregovaraju o koaliciji, a za to im ne treba, službeno, nalog šefa države.

Uloga predsednika postaće centralna tek kada prethodna vlada premijera Andreja Babiša podnese ostavku, nakon konstitutivne sednice Donjeg doma. Tada šef države prihvata ostavku prethodne vlade i pred njim nova vlada i ministri polažu zakletvu.  Babis je u međuvremenu izjavio da je njegov pokret ANO spreman za opoziciju i da "neće pavitii nikakve probleme"  u vezi sa prenosom vlasti.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search