Business

Svet

MERKEL I ERDOGAN

Nastaviti izbeglički pakt sa Turskom Na kraju svog kancelarslog mandata, Angela Merkel se sastala sa turskim predsednikom Recepom Tayipom Erdogano u Istanbulu. Nastavak Sporazuma o izbeglicama sa EU na koji se Turska obavezala bio je u središtu susreta. Merkel je istakla važnost da EU nastavi da podržava Tursku “ u borbi protiv ilegalnih migracija”. Takva podrška bi trebalo biti materijalizovana kroz  obećanu pomoći od tri milijarde evra Ankari. Merkel, koja je glavni arhitekta Sporazuma o izbeglicama od pre pet godina, veoma je zainteresovana da se ovaj pakt održi na snazi i posle njenog odlaska u političku penziju.

Angela Merkel u Istanbulu sa Erdoganom

Okosnica Sporazuma sa EU je preduzimanje mera Turske protiv nelegalnih migracija u EU i pravo Grčke da može poslati nazad u Tursku migrante koji su ilegalno prešli na egejsku  obalu. Za uzvrat, EU će uzimati sirijske izbeglice iz Turske i finansijski je podržati  u njihovom zbrinjavanju.

Oprostajna poseta Angele Merkel Turskoj još jednom je pokazala koliko je izbeglička politika Brisela zavisna od Ankare, a samim tim i ranjiva.  Nedavni parlamentarni izbori u Nemačkoj i debakl vladajuće CDU/CSU pokazali su da birači, između ostalog, nisu zadovoljni migrantskom politikom koju je Merkel sprovodila.Već duže vreme se čuju glasovi da su građani EU taoci Erdoganovih ucena kao i to da poreski obveznici nisu dužni da finasiraju turski politički vrh. Bilo je i predloga da se novac koji se izdvaja za Tursku preusmeri za bolju opremu i zaštitu granica EU uključujući i finasijsku injekciju Atini umesto Ankari. 

Kad je reč o migracijama Ankara igra važnu ulogu za Nemačku i EU.Treba naglasiti da je Turska prihvatila oko 3,7 miliona izbeglica iz Sirije i stotine migranata iz drugih zemalja, poput Avganistana i na tome joj je EU zahvalna što je Merkel prilikom poslednje posete i potvrdila, naglašavajući kako Turska “radi sjajnu stvar” u vezi izbeglica.

Erdogan je u prošlosti više puta pripretio kako neće prihvatati izbeglice i u tu svrhu je već podigao zid na granici sa Iranom. Ipak, tokom susreta sa odlazećom kancelarkom Nemačke, u subotu, naglasio je da će izbeglicama i dalje ostati “domaćin i da će tako i ostati”.

Erdogan je tokom susreta gošću iz Berlina nazvao "dragom kancelarkom" koja je kao iskusni političar uvek imala "razuman pristup usmeren ka rešenju" izrazivši nadu da će ii sa novom vladom ostvariti dobru saradnju.

Tokom 16 godina vladavine ovo je Merkel 12. i poslednja poseta Turskoj u svojstvu kancelara. Oba šefa država su istih godina (oboje su rođeni 1954.),  Erdogan je na čelu turske politike od 2003. godine. Prvo je bio premijer, a kasnije i predsednik. Merkel je postala kancelarka 2005.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search