Business

Svet

BAKLJE ISPRED REICSHTAGA

“Ispred zgrade Reichstaga odajemo počast vojnicima koji su bili u vojnoj misiji, predstavljajući našu zemlju u Avganistanu. Bundeswehr je 20 godina bio u Hindukušu i te dve decenije su oblikovale Nemačku ”, stoji u komentaru nemačkog Ministarstva odbrane povodom video zapisa na kojem se vide vojne jedinice u večernjim satima kako marširaju ispred Reichstaga. Prema komentarima i diskusijama sa društvenih mreža,  prikazane slike su mnoge podsetile na doba nacizma.

Svečanost se uvek održava noću

Vojnici sa bakljama ispred zgrade Reichstaga u čast razmeštanja nemačkih oružanih snaga iz Avganistana izazvale su čuđenje i kritike na internetu. Svečanosti su prisustvovali predstavnici pet ustavnih institucija, uključujući i kancelarku Angelu Merkel (CDU).

"Ceremonija je bila apsolutno prikladna po formi, dostojanstvu i održana na jedinom pravom mestu (vojska ispred parlamenta)", komentarisala je događaj političarka FDP Marie-Agnes Strack-Zimmermann. "Ponekad zaista više ne razumem Twitter", napisao je političar Zelenih Tobias Lindner. Aktivista Zelenih Omid Nouripour opisao je smotru kao“ ispravnu, dostojanstvenu i prikladnu ”.

Poreklo Zapfenstreicha u Nemačkoj seže daleko u 16. vek i svečanost se uvek održava uveče i sastoji se od mimohoda i nekoliko muzičkih izvođenja - uključujući i državnu himnu. Tradicionalno uvek uključuje nosače baklji.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search