Business

Svet

KANCELAR IZ SENKE?

Iako se povukao sa najviše funkcije u državi kritike opozicije na račun Sebastiana Kurza i njegove partije ÖVP, ne jenjavaju. Opozicija smatra da će bivši kancelar, obzirom da je on i dalje na  čelu vladajuće partije Austrije, i dalje donositi  ključne državne odluke. Kurz je, međutim, u ponedeljak uverio novog saveznog  kancelara Alexandera Schallenberga (ÖVP) u svoju podršku ističući kako ne želi biti "kancelar iz senke".

Novi kancelar Austrije, Schallenberg

“U svakom slučaju, u ulozi predsednika stranke i predsednika poslaničkog kluba, podržavaću rad savezne vlade jer je tako najbolje za narod u našoj zemlji. Jedno je sigurno, ja nisam kancelar u senci. Narednih dana radiću punom parom kako bih osigurao neometanu  primopredaju ”, rekao je Kurz u saopštenju.

Prema pisanju austrijskih medija, novi kancelar Schallenberg pokazao se kao prilično odan svom prethodniku što je i potvrdio u svojoj prvoj izjavi u ponedeljak. On je istakao da će se optužbe protiv bivšeg kancelara  pokazati  "pogrešnima" i da će nastaviti "blisko sarađivati".

Schallenberg je jasno rekao da će nastaviti blisko surađivati ​​s Kurzom. (Slika: AFP / Alex HALADA)

Opozicija u Austriji je nezadovoljna ovakvim sledom političkih događaja smatrajući da je zadržan"tirkizni sistem" koji će i dalje ostati na vlasti i koji u konačnici "ništa" neće promeniti, ocenjujuči da se samo radi o rokadi.

Uprkos tome što se Kurz povukao sa dužnosti, čeka se predlog o glasanju  za nepoverenje vladi, jer i ministar financija Blümel iz vladajuće OVP partije  je takođe na meti javnog tužioca.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search