Business

Svet

STRADAO KARIKATURISTA

Švedski karikaturista Lars Vilks poginuo je u nedelju u saobraćajnoj nesreći u Švedskoj. Vilks je bio pod policijskom zaštitom od 2007. kada je proroka Muhameda nacrtao kao psa. U saobraćajnoj nesreći su, osim 75-godišnjeg Vilksa, stradala i dva policajca koji su bili angažovani na zaštiti karikaturiste, rekla je švedska policija.

Lars Vilks je dobitnik nagrade za slobodu izražavanja u Kopenhagenu

Nesreća se dogodila u poslepodnevnim satima na autoputu E4 u blizini grada Markaryd na jugu zemlje, kada se automobil s Vilksom i policijom sudario sa kamionom koji se vozio u suprotnom smeru. Vlasti su isključile mogućnost napada na Vilksa, a slučaj će se "istražiti kao i svaka druga saobraćajna nesreća".

Šef posebnog javnog tužilaštva Anders Jakobsson rekao je da je to "prema sada dostupnim informacijama" nesreća. "No, istraga je još u vrlo ranoj fazi", citira Jakobssona Daily Mail.

Prema dnevnim novinama "Expressen", vozilo sa Vilksom probilo je zaštitnu ogradu iz još nerazjašnjenog razloga pre nego što se sudarilo sa kamionom. Prema policiji, vozač kamiona je hospitalizovan.

"To što su, osoba koju smo hteli zaštititi i dvoje kolega ubijeni u ovoj tragediji, neverovatno je i vrlo tužno", rekla je Carina Persson, šefica regionalne policije.

Islamisti su nekoliko puta pokušavali likvidaciju karikaturiste, kao na primer 2009. godine,  kada je Amerikanka Colleen LaRose, poznata i kao "Jihad Jane", uhapšena zbog planiranja pokušaja atentata na Vilksa. 2011. godine potvrdila je optužbe i priznala krivicu.

Drugi put, karikaturista je napadnut 14. februara 2015. u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu. Vilks je 22-godišnjem danskom napadaču palestinskih korena pobegao tokom događaju o slobodi govora, ali je tada stradao danski filmaš Finn Nörgaarda, a tri policajca su ranjena. Palestinac je kasnije ubio jevrejskog čuvara ispred sinagoge i ranio dvojicu policajaca pre nego što ga je policija ubila ispred njegovog stana.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search