Business

Svet

TUNIS DOBIO PREMIJERKU

Nešto više od dva meseca nakon smene šefa vlade Hichema Mechichia, tuniski predsednik Kais Saied imenovao je novog premijera. Najla Bouden trebalo bi da u što kraćrm roku sastavi novu vladu, saopšteno je u sredu iz kabineta predsedništva. Bouden će biti prva žena u istorijiTunisa na  funkciji šefa vlade. Ova 59-godišnja profesorka geologije prethodno je radila kao savetnica u Ministarstvu obrazovanja.


Tuniski predsednik Kais Saied

Predsednik Tunisa je prilično odugovlačio sa imenovanjem novog premijera.Tokom vikenda hiljade nezadovoljnih građana je protestovalo protiv politike predsednika u glavnom gradu Tunisa. Najveći sindikat u zemlji sa stotinama hiljada članova nedavno je upozorio na Saiedovo nezakonito širenje ovlašćenja, nazivajući to opasnošću za demokratiju.

Krajem jula, nakon jednomesečne borbe za vlast sa vladom i parlamentom, šef države je smenio premijera Hichema Mechichija i obustavio rad parlamenta. Pre nedelju dana, takođe, najavio je da će vladati dekretima i promeniti odredbe Ustava koji regulišu odgovornosti zakonodavne i izvršne vlasti. To je protumačeno kao utiranje puta širenju sopstvene vlasti.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search