Business

Svet

U PRIPREMI SEMAFOR VLADA

Nakon ostvarene pobede na saveznim izborima u Nemačkoj, SDP kandidat za kancelara Olaf Scholz signalizira da je moguća koalicija sa Zelenima i FDP -om. On je izrazio spremnost za razgovore o mandatu sa obe strane kako bi se sastavila  nova vlada što je pre moguće.

  

 Kandidat za kancelara SPD  Olaf Scholz

Najavu o formiranju takozvane semafor koalicije kandidat SPD za kancelara je obelodanio odmah nakon objavljivanja rezultata izbora, u sedištu svoje stranke. Takođe je istakao da planira da ubrza razgovore sa obe stranke kako bi što pre sastavio vladu. On i njegova stranka tome će prstupiti "vrlo skromno" i pragmatično.

Scholz je govorio o "jasnom mandatu birača" za formiranje vlade sa Zelenima i liberalima. Kandidat SPD za kancelara je rekao da su ove dve stranke, kao i njegova stranka, pobedile na saveznim izborima.

Scholz je istakao da je SPD u svojoj političkoj prošlosti već pravila koalicije sa obe stranke na  saveznom nivou. U Rajnland-Pfalzu tri stranke su u zajedničkoj vladi.

"Bićemo brzi", rekao je Scholz na pitanje britanskog novinara o tempu mogućeg formiranja vlade. Po njegovom mišljenju, to bi trebalo biti do Božića ako je moguće. "Građani žele promenu", naglasio je političar SPD -a. Scholz se osvrnuo i na dobre rezultate svoje stranke u mnogim saveznim pokrajinama, kao i na pobede SPD-a na izborima u Berlinu i Mecklenburgu-Zapadna Pomeranija.

Spoljnopolitički prioritet je jačanje Evrope, rekao je Scholz na pitanje američkog novinara o mogućim budućim odnosima sa Bidenovom vladom i njeno suočavanje sa Kinom. Istovremeno, odnos sa SAD i transatlantsko partnerstvo ostaju "bitni", istakao je političar SPD -a. "Možete se osloniti na kontinuitet."

Na pitanje šta misli o predlozima da bi Zeleni i FDP trebalo prvo međusobno da razgovaraju, Scholz je rekao kako je to "potpuno u redu" i kako želi napraviti koaliciju sa poverenjem među partnerima. Zato se, prema njegovim rečima, koalicioni pregovori ne bi trebalo odvijati "u javnosti".

Šef poslaničke grupe SPD Rolf Mützenich trebalo bi da ostane predsednik i u novom parlamentarnom sazivu. "Slažemo se da je trenutni vođa poslaničke grupe zaista sjajan čovek", rekao je Scholz.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search