Business

Svet

TALIBANI PISALI GUTEREŠU

Vlasti u Kabulu traže priznanje UN.

Nakon preuzimanja vlasti u Avganistanu, militantni islamistički pokret talibani, zatražili su od Ujedinjenih nacija službeno priznanje da predstavljaju svoju zemlju.U pismu generalnom sekretaru UN-a Antóniju Guterresu, talibanski ministar spoljnih poslova Amir Chan Motaki zatražio je parvo da se obrati na aktuelnom 76. Zasedanju  Generalne skupštine u New Yorku. Pismo je u sedište UN -a poslalo Ministarstvo spoljnih poslova "Islamskog emirata Avganistan".

 

Novi članovi privremene talibanske vlade

U pismu talibani osporavaju stvarnu ravnotežu snaga. "Mohammad Ashraf Ghani je svrgnut i zemlje širom sveta ga više ne priznaju za predsednika", kaže se u pismu uz konstataciju da su nakon trijumfalnog napretka pred katastrofalnim povlačenjem trupa od strane zemalja NATO -a, talibani pravi vladari zemlje. Nemačka, SAD i druge zemlje, iako vide talibane kao vladare nakon sloma avganistanske vojske i bega predsednika Ghanija,  oni ih još ne priznaju kao legitimnu vladu.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u dopisu talibanskog ministarstva spoljnih poslova takođe se navodi da talibani planiraju zamenu dosadašnjeg avganistanskog ambasadora u UN -u sopstvenim predstavnikom. Sekretarijat UN -a prosledio je pismo nadležnom akreditovanom odboru na razmatranje.

Ovo akreditovano telo sastoji se od predstavnika iz devet zemalja članica - SAD, Rusije, Kine, Švedske, Namibije, Bahama, Butana, Sierra Leonea i Čilea - i, prema glasnogovorniku UN -a Farhan Haq, telo ma nadležnost za odlučivanje koja će vodstva država biti priznata u Ujedinjenim nacijama.

Naime, u istoriji Ujedinjenih nacija bilo je slučajeva u kojima predstavnici u UN nisu bili povezani sa vladarima u svojoj zemlji. Talibani su kontrolisali Kabul od sredine 1990 -ih do 2001. - u UN -u je, međutim, Avganistan još uvek predstavljao ambasador prethodne vlade jer zajednica država nije priznala talibane i to nije učinila do danas.

Trenutno postoji sličan slučaj. Predstavnik Mijanmara Kyaw Moe Tun takođe je započeo svoj posao pre puča u svojoj zemlji u proleće. Nakon oštrih osuda vojske, vlada je pokušala da ga zameni ali neuspešno jer se akreditacijski odbor suprotstavio tome. Međunarodna zajednica  koristi ovaj način komunikacije, preko UN-a, umesto  direktnih kontakata sa pojedinim  autokratijama. Na primer, Severna Koreja takođe ima predstavnika u New Yorku.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search