Business

Svet

BIDEN U EVROPI

Predsednik SAD na svom prvom inostranom putovanju

Predsednik SAD Joe Biden krenuo je u sredu na svoje prvo putovanje u inostranstvo. Njegov avion poleteo je za Evropu sa vojnog aerodroma Andrews u blizini glavnog grada Washingtona, gde će Bidena i njegovu suprugu Jill u sredu uveče dočekati u Velikoj Britaniji. Po sletanju planirano je da se održi sastanak sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom. Biden bi u petak trebalo da prisustvuje summitu G7 u Cornwallu. Nakon bilateralnog dijaloga sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, on će se u nedelju uveče sastati sa kraljicom Elizabetom II u dvorcu Windsor - a za nerednu nedelju ugovoren je susret sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom.

Na programu je i čaj sa kraljicom

To je prvo Bidenovo međunarodno putovanje od stupanja na dužnost u januaru. Zbog corona pandemije  predsednik SAD je putovao samo unutar zemlje.

“Ovo putovanje odnosi se na pokazivanje obnovljene američke predanosti našim saveznicima i spoznaje da se demokratije mogu suočiti sa izazovima i pretnjama ovog novog doba ”, objavio je Biden na Twitteru pre polaska.

Na kraju posete Velikoj Britaniji, u nedelju, američkog predsednika i Prvu damu primiće kraljica Elizabeta II u dvorcu Windsor kod Londona.

Za ponedeljak je na programu učešće na summitu NATO u Bruxellesu, gde je za sledeći dan planiran sastanak sa predstavnicima EU. Vrhunac turneje američkog predsednika po Evropi svakako je susret na vrhu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom  koji će biti upriličen u sredu naredne nedelje  u Ženevi, nakon čega se američki predsednik vraća u Washington.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Search