Business

Svet

PAPA ODBIO ORBANA

Tokom posete Mađarskoj poglavar rimokatoličke crkve neće se satati sa državnim vrhom

Papa Franjo planira posetu Mađarskoj povodom Svetskog euharistijskog kongresa i tim povodom će predvoditi misu u Budimpešti. Poglavar Katoličke crkve, kako je najavljeno, neće se sastati sa premijerom Viktorom Orbanom niti sa predsednikom Janosom Aderom tokom svog boravka u Mađarskoj. Ova najava, trenutno izaziva diplomatsku nelagodu na relaciji Vatikan-Budimpešta.

Mađarski premijer Viktor Orban

Prema izveštaju Nacionalnog katoličkog registra, Vatikanu je cilj da izbegne bilo kakve sastanke političke prirode koji generišu političku napetost. Mađarski kardinal nadbiskup Peter Erdö i mađarski potpredsednik vlade Zsolt Semjen otputovali su prošle nedelje u Rim kako bi ubedili Papu da promeni odluku, izvestio je mađarski internetski portal 444.hu. Mađarska strana je posebno ogorčena jer, kako se navodi, papa će nakon kratke posete Budimpešti otputovati u Slovačku gde će provesti nekoliko dana.

Evropski mediji prenose kako nema dileme da papa ne želi da se sastane sa Orbanom i Aderom iz političkih razloga, jer među njima postoje različita mišljenja u pogledu antimigracijske politike mađarske vlade. Prema izveštajima, Mađarska će nastaviti sa naporima oko nagovora pape da se sastane sa Orbanom.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Search