Business

Svet

SVI PROTIV BIBIJA

Izrael pred formiranjem nove vladajuće koalicije bez Netanjahua Ono što desničarskom konzervativnom premijeru Benjaminu Netanyahu nije uspelo, pošlo je za rukom Naftaliu Bennettu iz krajnje desne stranke Yamina i opozicionom vođi Yairu Lapidu iz stranke Budućnost, koji su se udružili u formiranju vlade. Da je koalicija spremna da udruži snage kako ne bi došlo do petih izbora za redom tokom samo dve dve godine, saopšteno je u nedelju na izraelskom radiju.

Yair Lapid i Naftali Bennett u istorijskoj misiji

Bennett je u privatnim razgovorima potvrdio da se očekuje službeno saopštenje, navodi se. U nedelju ujutro obavestio je članove svoje stranke o preduzetim koracima, što znači da se dogovorio sa Lapidom o rotiranju u kabinetu šefa vlade. Bennett bi bio prvi premijer dve godine, a Lapid bi ga zatim zamenio.

Na izborima 23. marta, Lapidova stranka desnog centra postala je druga najveća politička snaga iza Netanyahuovog Likuda. Četvrti parlamentarni izbori u roku od dve godine ponovo nisu doveli do jasne parlamentarne većine. Netanyahu kome je prvo bio poveren mandat, nije uspeo da formira vladu, posle čega je 5. maja, predsednik Izraela Reuven Rivli, ustupio povereništvo za sastav nove vlade Lapidu. Mandat za formiranje vlade ističe u sredu u ponoć.

Lapid želi okupiti nekoliko malih stranaka koje su na kraju političkog spektra. Bila bi to manjinska vlada koju bi arapski poslanici tolerisali jer sve njih, pre svega, ujedinjuje borba protiv Netanyahua. Međutim, njihovi politički ciljevi se jako razilaze.

Ako 57-godišnji Lapid uspe, Netanyahuova era političkog liderstva bila bi završena. Netanyahu je bio premijer od 1996. do 1999. godine, a u kontinuitetu je šef vlade od 2009. godine.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Search