Business

Svet

BIDEN ZA DVE DRŽAVE

Nezavisna Palestina pored Izraela, jedino rešenje za trajni mir u regiji

Stanovništvo u Izraelu i Gazi, polako se vraća normalnom životu nakon dvodnevnog održavanja prekida vatre. Prema američkom predsedniku Joeu Bidenu, regija se dugoročno može smiriti samo rešenjem dve države, tj. nezavisnom Palestinom pored Izraela. "To je jedini odgovor, jedini odgovor", naglasio je Biden u petak u Beloj kući.


Izraelske snage napale su u petak fotografa novinske agencije AFP

Biden je rekao da je Hamas teroristička organizacija, ipak, zbog civilnog stanovništva SAD su se odlučile podržati obnovu pojasa Gaze putem Palestinske uprave s "velikim paketom pomoći". Istovremeno je naglasio da će trajni mir biti moguć tek čim svi akteri u regiji "priznaju pravo Izraela na postojanje kao nezavisne jevrejske države".

Ali Hamas, kojeg SAD i EU klasifikuju kao terorističku organizaciju, beskompromisno odbija pravo Izraela na postojanje. Organizacija je uništenje Izraela upisala u svoju osnivačku povelju iz 1988. godine. Palestinski predsednik Mahmud Abbas na Zapadnoj obali je umerenija struja. U unutrašnjoj palestinskoj borbi između njegove stranke, Fataha i Hamasa, poslednji sukob je težio odmeravanju njihovih snaga.

Abbas je formalno odložio prve parlamentarne izbore na palestinskim teritorijima u posljednjih 15 godina, koji su prvobitno bili planirani za kraj aprila, zbog sporova oko glasanja u Jerusalimu. Kritičari su ga, međutim, optužili da pokušava da spreči Hamas da pobedi.

Prema Abasu, na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu treba stvoriti palestinsku državu. Za rešenjem za dve države traga se od sredine 1970-ih.

Evropska unija ponovo se izjasnila u korist dve države. "Obnova političkog horizonta za rešenje dveju država i dalje je od najveće važnosti", rekao je šef diplomatije EU, Josep Borrell.

Koliko je situacija nesigurna, pokazali su u petak novi sukobi na Brdu hrama u Jerusalimu između Palestinaca i izraelske policije. Prema palestinskim izvorima, 15 ljudi je povređeno nakon što je policija upotrebila gumene metke. Prema policiji, kamenje i zapaljiva naprava prethodno su bačeni iz stotine okupljenih mladih ljudi.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Search