Business

Svet

PALESTINCI SLAVE PRIMIRJE

Posle intervencije američkog predsednika Bidena utihnulo oružje na Bliskom istoku

Prekid vatre dogovoren između radikalnog palestinskog Hamasa i Izraela, u pojasu Gaze je proslavljen vatrometom, pucnjavom i skandiranjem. Hiljade Palestinaca izašlo je na ulice slaveći  jer je došao kraj užasima razaranja i stradanja. U Izraelu je primirje prihvaćeno bez pompe, ali sa olakšanjem jer se prvi put nakon više od nedelju dana nisu čule sirene za uzbunu.


Kraj razaranjima

Sa svoje strane,Hamas je pokušao da primirje predstavi kao pobedu. Visokopozicionirani palestinski funkcioner je u govoru brojnim pristalicama rekao da je se radi o "trijumfalnoj euforiji". U medijima se pojavljuju izveštaji o zahtevima za odštetu protiv izraelske vlade. Sve će biti obnovljeno, ali će Izraelci  to morati da plate, kaže se u zahtevima.

Poslednjih dana povećao se međunarodni pritisak, posebno SAD, da se zaustavi nasilje. U sredu je američki predsednik Joe Biden tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuuo rekao da očekuje "značajnu deeskalaciju (...) na putu do prekida vatre". Nakon sporazuma o prekidu vatre, Biden je istakao da sada postoji "stvarna prilika" za napredak prema trajnom miru na Bliskom istoku. Američki ministar spoljnih poslova Antony Blinken u narednim danima će doputovati na Bliski istok.

Portparol Netanyahua naglasio je, međutim, da je primirje sprovedeno bez ikakvih preduslova. Istiće se da će stvarnost na terenu odrediti dalji tok dešavanja. Ako, na primer, Palestinci nastave sa raketnim napadima, primirje će odmah biti ukinuto.

Poslednja eskalacija sukoba započela je 10. maja kada je Izrael odgovorio na raketne napade Hamasa masivnim zračnim napadima na pojas Gaze. Prethodno je izraelska vojska upala u džamiju Al Aqsa u Jerusalimu tokom ramazanske molitve ispalivši gumene metke na muslimanske vernike. Prema izraelskim vojnim izvorima, iz pojasa Gaze na Izrael je ispaljeno više od 4.000 raketa od početka sukoba, usmrtivši dvanaestoro ljudi. Izrael je na granatiranje odgovorio sa više od hiljadu vazdušnih napada, u kojima je, prema palestinskim izvorima, ubijeno najmanje 230 ljudi.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Search