Business

Svet

TUNEL KAO CILJ

Bilans eskalacije sukoba na Bliskom istoku: ispaljeno oko 1800 raketa na Izrael i više od 100 mrtvih Palestinaca

Oružani sukob između Izraela i islamističkog Hamasa u pojasu Gaze, svakog dana odnosi brojne živote. Od kako je sukob eskalirao, u Gazi je ubijeno 119, a 621 osoba je ranjeno, dok izraelska vojska izveštava o osam žrtava na koje je pucano.

 

                                           

Mnogo stradalih na strani Palestinaca

 Prema predstavniku vojske, meta poslednjeg izraelskog napada bio je sistem tunela Hamas u obalnom području koji se zove "Metro". To je svojevrsni "grad ispod grada" koji je Hamas godinama gradio. Stepen uništenja još uvek nije poznat.

Portparol vojske je naglasio da ni jedan izraelski vojnik nije ušao u pojas Gaze, iako je prethodno putem Twittera nagovešteno da su kopnene trupe već  prodrle u to područje. Potrparol izraelske vojske se izvinio zbog greške u komunikaciji.

Prema Ministarstvu zdravlja Gaze, od početka eskalacije sukoba 119 osoba je ubijeno, a 830 povređeno. Prema podacima vojske u Izraelu je do sada ubijeno osam ljudi kao posledica granatiranja.

Kao okidač za eskalaciju sukoba između Izraelaca i Palestinaca smatra se policijska barijera u starom gradu Jerusalimu, koju su mnogi mladi Palestinci doživeli kao poniženje. Pored toga, bilo je sukoba između Palestinaca i izraelskih doseljenika u jerusalimskoj četvrti Sheikh Jarrah zbog deložacija i nasilnih sukoba na Brdu hrama.

Hamas koji se proglasio braniocem tog dela Jerusalima, početkom sedmice ultimativno je zahtevao od Izraela, između ostalog, da svi izraelski policajci i doseljenici napuste Brdo hrama i četvrt Sheikh Jarrah. Izrael nije pristao na ultimatum. Prema izraelskim vojnim izvorima, militantni Palestinci u pojasu Gaze od ponedeljka uveče ispalili su 1.800 raketa na Izrael. Vojska je izjavila da je stopa uspešnosti presretanja tzv čelične kupole u proseku oko 90 posto.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search