U Severnoj Makedoniji pristalice proevropskog lidera Zaeva slavili

Socijaldemokrate su proglasile pobedu nakon vanrednih parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji za samo jedan procenat prednosti.

Proevropski Socijaldemokrati (SDSM) bivšeg premijera Zorana Zaeva slavili su posle parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji. Nakon prebrojavanja više od četiri petine glasova u sredu uveče, SDSM je osvojio 36,48 posto, prema državnom Izbornoj komisiji, a nacionalisti (VMRO-DPMNE) Hristijana Mickoskog dobili su 35,47 posto podrške birača. Albanska stranka DUI uspela je prikupiti 12,52 posto glasova i tako sebi obezbedila mesto u budućoj koalicionoj vladi.

                                   Maske su bile obavezne na biračkim mestima

Odziv glasača bio je relativno nizak zbog pandemije korone, iznad 50 posto. Na prethodnim izborima 2016. godine, izlaznost je iznosila 67 procenata. Uprkos virusu, pristalice SDSM-a slavile su u noći posle izbora na ulicama glavnog grada Skoplja kao i u drugim gradovima, javili su lokalni mediji.

Budući da se web stranica Izborne komisije srušila, brojanje je u večernjim satima prenošeno uživo na YouTubeu. Prema rečima predsednika izborne komisije Olivera Derkovskog, web stranica je bila hakirana. Međutim, to nije uticalo na konačan ishod.

Građani Severne Makedonije glasali su za novi parlament sa oko 1,8 miliona ljudi sa pravom glasa. To su bili prvi parlamentarni izbori otkako je ova balkanska zemlja u februaru 2019. promenila ime od Makedonija u Severna Makedonija.

Tim potezom rešen je višedecenijski spor sa susednom Grčkom, koja na severu svoje teritorije ima pokrajinu, koja se naziva Makedonija. Pre promene imena Atina je godinama blokirala napore Skoplja da uđe u EU i NATO.

Prošle godine tadašnji premijer Zoran Zaev je podneo ostavku zbog odlaganja početka pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU, posle čega su u oktobru 2019. zakazani prevremeni parlamentarni izbori. Od tada, prelazna vlada pod socijaldemokratom i bivšim ministrom unutrašnjih poslova Oliverom Spasovskim, preuzela je dužnost. Zaev je ostao vođa Socijaldemokrata koji se zalažu za jasno proevropsko i prozapadno usmerenje zemlje. Uspešno su vodili zemlju do članstva u NATO kada je Severna Makedonija primljena u martu ove godine. Nacionalisti su bili žestoki protivnici sporazuma sa Grčkom oko imena.

Novi izbori bili su zakazani za 12. april, ali su pomereni za 15. juli zbog korona pandemije. Poslednjih nedelja situacija se drastično pogoršala, a samo u utorak otkriveno je 135 novo inficiranih virusom Sars-CoV-2, koji može pokrenuti plućnu bolest Covid-19.