Region

DOŽIVOTNI ZATVOR

Potrvrđena presuda optuženom generalu Republike Srpske za ratne zločine u BiH

Nakon skoro 26 godina od masakra u Srebrenici, gde je tokom rata u Bosni ubijeno oko 8000 muslimanskih muškaraca i dečaka, u utorak je donesena konačna presuda po kojoj je Ratko Mladić (78) osuđen na doživotni zatvor. Potvrđene su optužnice po kojima je osuđen za genocid u Srebrenici, opsadu Sarajeva gde je stradalo više od 10.000 ljudi, kao i za ubistva i proterivanje nesrpskog stanovništva kako bi se postigao cilj "etnički čiste srpske države".

Ratko Mladić bez osećaja krivice

Mladić je uhvaćen i predat Tribunalu tek 2011. godine, 16 godina nakon završetka rata. Nakon dugog suđenja proglašen je krivim po deset od jedanaest tačaka. Oslobođen je optužbi za genocid u drugim bosanskim gradovima - Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor Varošu, Foči i Vlasenici.

"Mladić je sebe doživljavao kao oficira lojalnog nadređenima", rekao je glavni tužilac Serge Brammertz u intervjuu za "Süddeutsche Zeitung". “Nažalost, ništa se u tom pogledu nije promenilo ni posle kaznenog postupka u Haagu”. U sudnici je više puta gestikulirao i ismejavao svoje žrtve. "Sud je, prema Brammertzu, sučio Mladića sa  167 svedoka. Hrabri ljudi”.

Prema belgijskom advokatu, najveći problem je taj što polarizaciju koja je u to vreme dovela do rata, danas nastavljaju političari. Trenutni predsedavajući BiH, Milorad Dodik, rekao je u jednom intervjuu: Sve je to bila laž. Ubistvo 8.000 dečaka i muškaraca od strane srpskih trupa u Srebrenici u julu 1995. nikada se nije dogodilo. Brammertz: „Mislim da je to apsolutno neprihvatljivo! Evropa ne bi trebalo da tako jednostavno prihvata poricanje genocida”.

Suđenje je započelo u maju 2012. i trajalo je 530 dana. Pozvano je oko 500 svedoka i izneseno oko 10 000 dokaza.

Srebrenica je postala sinonim za najstrašniji ratni zločin počinjen na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata. Do danas Ratko Mladić nije izrekao ni reč kajanja.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Search