Viši upravni sud u nemačkoj saveznoj pokrajini Rheinland-Pfalz poništio je zabranu burkinija u bazenima grada Koblenza. Načelna zabrana uvedena početkom godine u sklopu plivačkih propisa grada, povredila je ustavni uslov jednakog tretmana. Sudije su uredbu stavili van snage - do odluke u glavnom postupku.

Pravila tokom plivanja, koja su na snazi ​​od 1. januara, dopuštaju plivanje samo u kupaćim gaćama, kupaćim kostimima, bikinijima ili kratkim pantalonama za kupanje. Profesionalnim plivačima i triatloncima takođe je dopušteno nositi odela. U školskim sportovima dopušteno je nošenje burkinija.

                                                 Burkini, tema  za rasprave

Sirijska tražiteljka azila stigla je do suda protiveći se novim propisima.Ona tvrdi da je muslimanska vernica, ali da istovremeno hitno treba posetiti bazen zbog bolova u leđima. Na njen zahtev Viši upravni sud je doneo odluku o suspenziji dotadašnjih propisa.

Ova odluka je kritikovana, jer se u tom slučaju kupači ne mogu kontrolisati ako se radi o bolesti, otvorenim ranama ili osipu na koži, jer su potpuno obučeni.

Ostaje nejasno zašto bi zaštita od opasnosti za zdravlje trebala biti sekundarna ako se burkini dopušta na časovima plivanja. Sudije, prema vlastitim izjavama, više ne ocenjuju je li program u skladu sa slobodom veroispovesti zbog kršenja, već uspostavljenog načela jednakog postupanja. Prema mišljenju nemačke ministke za porodicu Franziske Giffey (SPD), kupaćim kostimi koji prekrivaju čitavo telo, u skladu sa islamom, "potpuno su prihvatljivi".

Pre skoro dve godine, francuski Vrhovni upravni sud proglasio je zabrane burkinija na francuskim plažama nezakonitim. U značajnoj odluci, Državno veće u Parizu ukinulo je zabranu kupanja u muslimanskom kostimu, nametnutu u južnom francuskom letovalištu Villeneuve-Loubet. Sloboda se može ograničiti samo na "dokazane rizike" javnog reda, odlučile su sudije, a u slučaju burkinija takvih rizika nema.

I u Austriji se o tome raspravlja. Bečki gradonačelnik Dominik Nepp (FPÖ) zatražio je zabranu burkina u bazenima. "Za mene je Beč bikini - a sigurno ne i burkini. Kupaći kostimi moraju udovoljavati higijenskim pravilima, rekao je pre nešto manje od godinu dana.