Zanimljivosti

NOBEL ZA KNJIŽEVNOST|

Nobelova nagrada za književnost 2021. pripala je romanopiscu poreklom iz  Zanzibara, Abdulrazaku Gurnahu koji živi u Velikoj Britaniji. Ovo je objavila Švedska kraljevska akademija nauka u četvrtak u glavnom gradu Stockholmu.

Neki od romana ovogodišnjeg laureata

Pisac iz Zanzibara nagrađen je "zbog beskompromisnog i saosećajnog opisa kolonijalnog prodora i sudbina izbeglica kroz jaz između kultura i kontinenata", stoji u saopštenju Odbora za Nobelovu nagradu.

Laureat je do sada objavio deset romana i niz kratkih priča, a krajem 1960 -ih izbegao je u Englesku. piše od svoje 21. godine. Gurnahu, koji piše od svoje 21. Godine, maternji jezik je svahili, ali svoja dela objavljuje na engleskom. Nobelovac jeopisivan kao jedan od najvažnijih predstavnika postkolonijalne književnosti.

Iz perspektive svog nemačkog prevodica Thomasa Brücknera, Abdulrazak Gurnah je “autor vredan čitanja”. Prethodne  godine Nobelova nagrada za književnost pripala je američkoj spisateljici Louise Gluck.

Prethodne  godine Nobelova nagrada za književnost pripala je američkoj spisateljici Louise Gluck.

U petak sledi objavljivanje Nobelove nagrade za mir.

Nobelove nagrade se tradicionalno uručuju svake godine 10. decembra, na godišnjicu smrti pronalazača dinamita Alfreda Nobela. Kao i prošle godine, nagradni fond iznosi deset miliona švedskih kruna po kategoriji (oko 980.000 evra).

Međutim zbog pandemije, Nobelove nagrade će i ove godine, kao i prošle,  biti uručene u matičnim zemljama laureata, a ne, kao obično, na svečanosti u koncertnoj dvorani u Stockholmu.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Najčitanije

Search