Zanimljivosti

NOVI EKO PAPAMOBIL

Vatikan prelazi na električni auto

Papa Franjo će se ubuduće voziti automobilom na električni pogon, objavio je ovu vest američki proizvođač automobila Fisker najavljujući da će izgraditi novi papamobil za Svetu Stolicu. Uz tradicionalnu staklenu kupolu, vozilo će biti sačinjeno od posebno održivog materijalia.

 Stari papamobil odlazi u istoriju

Na privatnoj audijenciji u četvrtak u Vatikanu, suosnivači kompanije Henrik Fisker i Geeta Gupta-Fisker predstavili su svoju viziju dizajna kompletno električnog popamobila, objavila je kompanija u saopštenju za medije. "Nadahnuo sam se kad sam pročitao da je papa Franjo vrlo zabrinut za životnu sredinu i učinke klimatskih promena na buduće generacije", citira se iz saopštenja izjava Henrika Fiskera.

Prema opisu iz saopštenja, unutrašnjost papamobila, koji se temelji na Fiskerovom oceanu, sadrži "različite održive materijale, uključujući tepihe izrađene od recikliranih plastičnih boca iz mora." Posebna staklena kupola sa koje papa Franjo pozdravlja vernike je, takođe, prekrivena solarnim ćelijama.

Prema navodima kompanije, planira se da novi papamobil bude isporučen 2022. godine. Očekuje se da redovna proizvodnja Fisker oceana započne u novembru sledeće godine. U Evropi bi ovakav električni automobil trebalo da bude dostupan po ceni od 32.000 evra – ali naravno, bez staklene kupole.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

Search