Nakon što se Jermenija, tokom pregovora o prekidu vatre oko spornog područja Nagorno Karabaha, obavezala na predaju velike teritorije Azerbejdžanu, stanovnici tog područja u povlačenju pale vlastite kuće. Azerbejdžan je u međuvremenu Jermeniji predao nekoliko ubijenih vojnika.

                                Azerbejdžanski vojnik na ponovo osvojenoj teritoriji

U subotu ujutro najmanje šest kuća u jermenskom selu Charektar u okrugu Kalbajar bilo je u plamenu, prenose agencije. „Svako će danas spaliti svoju kuću", rekao je lokalni vojnik. „Danas je zadnji dan, sutra će tamo biti azerbejdžanski vojnici." Rekao je da ni jedan Jermenin neće ostaviti svoju kuću Azerbejdžancima. Desetine kuća bilo je u plamenu na tom području već u petak.

Zaraćene susedne države Jermenija i Azerbejdžan dogovorile su prekid vatre u Nagorno-Karabahu prošle nedelje nakon višednevnih žestokih borbi. Jermenija se obavezala, nakon ratnih gubitaka, predati veliko područje Azerbejdžanu do nedelje, što uključuje okruge Kalbajar, Aghdam i Latchin.

Nakon dolaska ruskih mirovnjaka u sukobljenu regiju na Južnom Kavkazu, Azerbejdžan je predao nekoliko ubijenih vojnika Jermeniji. Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da su predati vojnici poginuli u borbama oko grada Shushi, koji je vraćen Azerbajdžanu.

Nagorno-Karabah jednostrano je proglasio nezavisnost tokom raspada Sovjetskog Saveza. Nakon toga uslijedio je rat devedesetih sa oko 30 000 stradalih. Samoproglašena republika nikad nije međunarodno priznata i prema međunarodnom pravu smatra se delom Azerbejdžana. Većinu naseljavaju Jemeni. Krajem septembra borbe su se ponovno razbuktale sa obe strane, kada je ubijeno više od hiljadu ljudi.