Demokratski izazivač Joe Biden još jednom je učvrstio svoju prednost nad aktuelnim republikanskim predsednikom Donaldom Trumpom, na predsedničkim izborima. Kao što su američki mediji izvestili u petak popodne (po lokalnom vremenu), Biden je osigurao pobedu u državi Džordžiji i tako je u konačnom zbiru dobio 306 "izbornih glasova" tj izbornih elektora dok jeTrump uspeo prikupiti 232.

                                                   Izboru u SAD 2020.

Aktuelni republikanski predsednik dobio je većinu u Severnoj Karolini. Džordžija je nosila 16 elektorskih glasova, a južna država Severna Karolina 15. Trump je na izborima 2016. pobedio trenutnim Bidenovim rezultatom protiv njegove tadašnje izazivačice Hillary Clinton. Imao je 306 elektorskih glasača, Clinton 232.

U SAD je uobičajeno da se o predsedničkim izborima odlučuje na temelju projekcija glavnih medijskih kuća - obično u izbornoj noći. Službeni rezultati često dolaze puno kasnije. Zbog pandemije korone, milioni Amerikanaca su ove godine glasali poštom, zbog čega je brojanje glasova trajalo duže.

Konačni rezultati predstavljeni su pre sedam dana posle čega je Trump svojim twiter objavama podsticao svoje pristalice na protestne skupove. Oseća se ohrabreno "svom tom ogromnom podrškom, posebno na skupovima koji se organizuju u celoj zemlji“, pisao je. „Ovi izbori su namešteni", ponovljao je Trump svoju optužbu, ne mireći se sa porazom.

Spekuliše se da je Trump spreman da se pomiri sa svojom političkom sudbinom. Rekao je da je realista i da će slediti američki Ustav, izjavio je Trumpov savetnik Geraldo Rivera u intervjuu za "Fox News". Trump je rekao da će nakon prebrojavanja svih legitimnih glasova "učiniti pravu stvar", istakao je Rivera.

U međuvremenu, Trumpov predizborni tim je u Michiganu izgubio parnicu zbog navodne izborne prevare. Državni sud odbio je u petak predlog za zabranu potvrde izlaza u izbornoj jedinici oko grada Detroita.

Američki emiteri su Bidena proglasili pobednikom prošle subote, kada je sa 20 glasova države Pennsylvania dobio potrebnu apsolutnu većinu u izbornom procesu