"Moja će vlada izgledati poput Amerike", obećao je Joe Biden još tokom predizborne kampanje. Raznolikost bi trebalo da bude moto kada izabrani američki predsednik bude okupljao svoj tim u sledeća dva meseca do polaganja zakletve 20. januara. Nedeljama  se nagađalo o mogućim kandidatima za udarna ministarstva, da bi neka od imena već sada bila poznata.

Činjenica je da nakon izbora u utorak još nije odlučeno mogu li se Demokrate osloniti na većinu u američkom Senatu, što će se saznati u januaru naredne godine.

                                                         Susan Rice

Jedna od najuticajnijih pozicija u svakom kabinetu je mesto šefa diplomatije koje će moguće  pripasti Susan Rice (55). Ona je dugogodišnji politički pratilac Bidena i Baracka Obame. Od 2009. do 2013. bila je američka ambasadorka u Ujedinjenim narodima, a zatim je postala savetnica za nacionalnu sigurnost u Obaminoj administraciji. U to vreme nije stigla do pozicije ministra spoljnih poslova: odustala je od svojih ambicija nakon masovnih kritika Republikanaca. Optužili su je da je u početku pogrešno informirala javnost i umanjila čin terorizma nakon napada na američki konzulat u Benghaziju u Libiji. U to vreme su stradala četiri američka državljanina, uključujući ambasadora u Libiji.

Antony Blinken (58), koji već dugo savetuje Bidena o spoljnopolitičkim pitanjima, takođe ispunjava uslove za to mesto. Ali se spekuliše da bi mogao postati i savetnik za nacionalnu sigurnost. Bio je Bidenov savetnik za nacionalnu sigurnost od 2009. do 2013. godine kada je bio Obamin potpredsednik. Ostala imena koja su u opticaju za ovu značajnu funkciju su, bivši zamenik ministra spoljnih poslova William  Burns i senatori Chris Coons i Chris Murphi.

Pretpostavlja se da bi Biden, na čelo Pentagona mogao postaviti ženu, Michele Flournoy (59) koja je 2014. bila favorit za naslednika tadašnjeg ministra obrane u ostavci Chucka Hagela, ali tada nije preuzela tu funkciju. Flournoy je bila državni sekretar u Pentagonu i savetnik bivših ministara obrane Roberta Gatesa i Leona Panette.

Alternativno, Biden bi mogao postaviti iračku veteranku Tammy Duckworth (52), koja je 2004. izgubila noge u borbenoj akciji. Nakon što se oporavila od nesreće postala je ministarka veterana u svojoj matičnoj državi Illinois, koju sada predstavlja u Senatu. Rođena je u Bangkoku, otac joj je bio Amerikanac, majka Tajlanđanka kineskog porekla. Druga imena koja su u opticaju za šefa Pentagona su Jeh Johnoson, advokat afroamerikanac koji je pod Obamom bio sekretar nacionalne sigurnosti, kao i senator Chris Coons i Jack Reead

Ministarstvo finansija bi moglo biti povereno  Lael Brainard (58), rođenoj u Hamburgu, stručnjaku za fiskalnu i monetarnu politiku. Trenutno je jedna od pet direktora Federalnih rezervi i obavljala je dužnost državne sekretarke u Riznici. Zbog moguće republikanske većine u američkom Senatu, koja mora potvrditi sve ministre, umereni demokrata se smatra perspektivnijim kandidatom od senatorke Elizabeth Warren (71), koja se takođe kandidovala za predsednika. Warren predstavlja levičarski program. Drugi argument protiv nje je da bi se morala odreći mesta u Senatu, koje bi tada mogao popuniti Republikanac.

Takođe se raspravlja o Raphael Bostic, koji je bio prvi ministar finansija iz redova crnaca i homoseksualaca. Trenutno je predsednik Fed Atlante, jedne od regionalnih banaka Federalnih rezervi. Takođe se spekulisalo o bivšoj zamenici ministra finansija pod Obamom, Sarah Bloom Raskin, zatim o bivšem zameniku predsednika Feda, Rogeru Fergusonu i bivšoj predsednici Federalnih rezervi Janet Yellen.

Ministarstvo pravosuđa će zbog poraza u trci za mesto u Senatu verovatno pripasti Dougu Jonesu (66), Demokrati iz Alabame koji blisko sarađuje sa Bidenom i bio bi verodostojan predstavnik kada su u pitanju građanska prava. Njegova istraga kao tužioca u Alabami rezultirala je time da su pripadnici rasističkog Ku Klux Klana odgovarali decenijama nakon fatalnog bombaškog napada na crnu crkvu 1963. godine.

Ostali kandidati za to mesto su Sally Yates, koja je bila državni pravobranilac SAD do januara 2017. godine, kao i predsednik Savezne demokratske stranke Tom Perez, sin imigranata iz Dominikanske Republike. U konkurenciji je i Xavijer Beccera, koji je 2017. postao prvi Latinoamerikanac koji je položio zakletvu na mesto kalifornijskog državnog branioca.