Međunarodna štampa užasnuta je najavom američkog predsednika da želi prekinuti brojanje glasova.

"Ići ćemo na Vrhovni sud. Želimo da se brojanje obustavi", izjavio je američki predsednik Donald Trump  proglašavajući se pobednikom u izbornoj noći, iako u mnogim državama prebrojavanje još uvek nije bilo gotovo. Strani mediji su taj govor nazvali bizarnim, nazivajući Trumpa „najgorim gubitnikom“.

                                                 Borba za Belu kuću

Francuski "Le Monde" je u analizi američkih izbora istakao da se "jedna od najstarijih demokratija na svetu, Sjedinjene Države (Amerike), našla u situaciji bez presedana: sadašnji predsednik namerno remeti savezni izborni proces, zahteva pobedu za sebe dok su prebrojavanja u toku, preti da će brojanje prekinuti nezavisnom sudskom odlukom (...). To je zanemarivanje opšteg biračkog prava. Funkcija izbora, koja je bitni dio demokratskog sustava, negira se. "

Britanski „The Guardian“ tvrdi da "ako Donald Trump ode - a malo je dokaza da bi to učinio bez borbe - njegovo nasleđe će biti politika besa i mržnje. Za Ameriku je to tragedija. Opasan raskol postaje norma, a ne izuzetak. U SAD postoji zabrinutost da kulturne podele više neće biti reverzibilne. Amerikancima bi, trebalo biti, glavna briga sprečavanje širenja političkih podela“.

„Indipendent“ navodi  da je "Trump na ovim izborima imao priliku, izaći kao pobednik ili ne - s prividnim dostojanstvom. To je mogla učiniti pažljiva PR kampanja tokom proteklih 48 sati. Umesto toga, krenuo je putem najgorih gubitnika. "

Španska "La Vanguardia" ističe kako "nedostatak konačnih rezultata znači da već polarizovana i razdražljiva zemlja još ne zna hoće li njen budući predsednik biti Trump ili Biden. Da bi se utvrdio pobednik, mora se prebrojati i poslednji glas koji je poslan poštom. ... Unapred proglašavati pobedu, optužujući demokrate za prevaru, ništa ne smiruje raspoloženje u nervoznom i podeljenom društvu. Trump prezire demokratiju. (...)

"De Standaard" iz Belgije ocenjuje da "Donald Trump ne ostavlja sumnju da će braniti svoje predsedništvo svim mogućim sredstvima. U čudnom govoru već se proglasio pobednikom. A ankete je nazvao" besramnim falsifikatom " Bidenovoj pobedi zapretio je osporavanjem pred Vrhovnim sudom. (...) Aktuelni predsednik koji preti ostankom na vlasti i poziva svoje pristaše da se usprotive demokratskom procesu: ovakve su scene u prošlosti bile uobičajene na ulicama Kinshase, Abidžana i Caracasa. Ali ko bi pomislio da će taj scenario biti moguć u Washingtonu? "

Holandski „Volkskrant“ takođe pravi poređenje američkog predsednika sa pojedinim afričkim vlastodržcima i njegovim zastrašivanjem birača. „Neki afrički predsednici boreći se grčevito za vlast,  posežu za neutemeljenim optužbama za izborne prevare“

Poljska"Gazeta Wyborcza" ističe kako se "u SAD ostvario najcrnji od svih mogućih scenarija. Najave Donalda Trumpa pokazuju da se neće zaustaviti ni pred čim samo da bi izbegao poraz. Pokušaj negiranja stotina hiljada dobijenih poštanskih glasova u nekoliko država i obustavljanje brojanja glasova, nije napad na demokratiju, već pokušaj njenog pogreba ... Napad na demokratiju imaće nepovratne posledice po međunarodnu učinkovitost Amerike.