Knjiga Boba Woodwarda, čoveka koji je pripadao legendarnom novinarskom dvojcu koji je otkrio aferu Watergate, prema najavma, izlazi 15. sptembra. Ona je bazirana na 18 intervjua koje je Trump dao novinaru u periodu od decembra 2019. i juna 2020. godine i koji su snimljeni uz njegov pristanak.

                                                       Bob Woodward

Nova Woodwardova knjiga "Bes" iznosi na videlo detalje koji teško kompromituju američkog predsednika, medju kojima je i tvrdnja da je Trump za opasnost corona virusa znao još početkom februara. Uoči izlaska Wooworardove knjige procureo je novi ekskluzivni detalj u kome se navodi kako se američki predsednik pohvalio da je uzeo u zaštitu saudijskog prestolonaslednika. 

Grupa egzekutora ubila je novinara Khashoggija 2018. godine, a prema navodima koje Woodward otkriva u knjizi, Donald Trump se pohvalio da je spasio saudijskog princa bin Salmana od istrage.

Prema knjizi Trump je tvrdio da je spasio saudijskog prestolonaslednika Mohammeda bin Salmana od američkih istraga u slučaju ubijenog novinara Jamala Khashoggija. "Spasio sam mu dupe", citira se Trump u jednom od odlomaka koje je u četvrtak objavio portal "Business Insider".

Prema knjizi, predsednik se pozivao na stav američkog Kongresa o slučaju ubistva. Trump je citiran kako kaže da je postigao da je Kongres "ostavio prestolonaslednika na miru". "Uspeo sam ih naterati da prestanu." Trump je takođe naglasio da je i sam bin Salman negirao umešanost u ubistvo Khashoggija: "Uvek će reći da to nije učinio."

Prema medijskim izvještajima, američka tajna služba CIA zaključila je da prestolonaslednik verovatno stoji iza zločina 59-godišnjeg novinara iz oktobra 2018. godine u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. Njega je ubila grupa od 15 ljudi, a telo mu je raskomadano. Slučaj je izazvao međunarodno zgražavanje i ozbiljno narušio imidž Saudijske Arabije.

U sudskom procesu koji je usledio, oslobođeni su zamenik šefa obaveštajne službe Ahmed al-Asiri i bivši savetnik prestolonaslednika Saud al-Kahtani. Pet smrtnih presuda donesenih u decembru o ovom slučaju preinačeno je prošle nedelje u dugogodišnje zatvorske kazne. Svima, 20 optuženih, uključujući al-Asirija i al-Kahtanija, suđeno je u odsutnosti.

Woodwardova otkrića dovela su Trumpa pod ogroman pritisak osam nedelja pre američkih predsedničkih izbora. Odlomci objavljeni u sredu pokazali su da je Trump svoje sunarodnike namerno lišio obaveštenja o smrtonosnoj opasnosti od pandemije corone i umanjio je. To je pravdao činjenicom da je želeo izbeći "paniku" u zemlji. Prema anketama, Trump trenutno zaostaje za svojim protivkandidatom Joeom Bidenom iz redova Demokrata.

Woodward i njegov kolega iz "Washington Posta" Carl Bernstein postali su svetski poznati 1970-ih godina istraživanjem afere prisluškivanja Watergatea u kojoj je sudelovao predsednik Richard Nixon. Od tada je više puta objavljivao knjige o američkim predsednicima, uključujući i onu o Trumpu iz 2018. pod nazivom "Strah".