Iznenađujućom oslobađajućom presudom, suđenje za ubistvo slovačkom novinaru, poprimilo je kontroverzni kraj. Osumnjičeni organizator ubistva preduzetnik Marián Kočner proglašen je svojrvremeno krivim za ilegalno posedovanje oružja. Međutim, sud ga je zbog nedostatka dokaza oslobodio optužnice da je on naredio i platio ubistvo istraživačkog novinara Jána Kuciaka.

                                                         Otac ubijenog novinara

Čak se ni okrivljenoj Aleni Z. nije moglo nedvosmisleno dokazati da je ona organizovala ubistvo u ime Kočnera. Prema novinskoj agenciji Reuters, državno tužilaštvo će se žaliti i osporiti presudu pred Vrhovnim sudom Slovačke.

Suđenje se odnosilo na ubistvo istraživačkog novinara Jána Kuciaka i njegove verenice Martine Kusnirove 21. februra 2018. Dvoje 27-godišnjaka usmrćeno je u njihovom stanu. Preduzetnik Kočner bio je optužen kao navodni naručilac ubistva, a Alena Z. kao navodni organizator i saučesnik ubistva. Naoružani izvršilac ubistva i još jedan suučesnik prethodno su priznali (ne)delo.

Otac ubijenog bio je zaprepašten presudom, prenose strani mediji. "Mogu samo reći da sam ogorčen", rekao je Jozef Kuciak novinarima. Organizacija Reporteri bez granica takođe je kritikovala Kočnerovu oslobađajuću presudu. "Sud je propustio priliku da pošalje hitno potreban signal protiv nekažnjivosti i mafijaških struktura u državi i društvu Slovačke", rekao je direktor Christian Mihr. Najnovija presuda otkriva "ozbiljne propuste istražnih vlasti i pravosuđa u Slovačkoj. Možemo se samo nadati da će ova šokantna presuda biti ispravljena na višem stepenu."

Kuciak je izveštavao o sumnjivom poslovanju milionera Kočnera, ali je takođe pisao i o drugim spletkama i sprezi u politici i biznisu. Izveštaj objavljen nakon njegove smrti izazvao je masovne demonstracije protiv korupcije i doveo do ostavke tadašnje slovačke vlade.