Već skoro četiri nedelje nezadovoljni građani Belorusije protestuju protiv dugogodišnjeg vladara Aleksandra Lukašenka optužujući ga da je lažirao izbore. Opozicija je za utorak najavila najveći štrajk u istoriji zemlje pozivajući da niko ne ode na posao. "Pozivamo sve na solidarnost i prestanak rada."

 

Istovremeno, demokratski pokret okupljen oko Marije Kolesnikove najavio je osnivanje nove stranke, radi obnove zemlje. Politička snaga pod imenom Zajedno okupiće ljude koji žele promenu, rekla je Kolesnikowa, naglašavajući da nova stranka Zajedno preuzima odgovornost za izgradnju novog društva.

Kolesnikova koja se smatra jednim od najvažnijih ljudi u građanskom pokretu protiv kontroverznog šefa države, radila je za Viktora Babarika nekadašnjeg rukovodioca banke, koji je pokušao da se kandiduje za predsednika ali ga je Lukašenko uhapsio pre izbora. Čitav sudski postupak smatra se politički motivisanim.

Okidač za višenedeljne masovne proteste u Belorrusiji bili su izbori na kojima je Lukašenko proglašen pobednikom sa više od 80 posto glasova. Lukašenko je na vlasti 26 godin, a poslednja pobeda na izborima bila je šesta po redu. Demokratski pokret, opozicionarku Svetlanu Tičanovsku vidi kao pobednicu na izborima.