Vodeći ekonomisti u Nemačkoj izrazili su zabrinutost zbog sve većeg broja novih corona infekcija. "Drugi talas mogao bi biti ekonomski štetniji od prvog, obzirom da su mnogi preduzetnici već pogođeni i da imaju velike dugove, a skoro da i nemaju rezerve “, rekao je Marcel Fratzscher, predsednik Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW).

                                             Protesti u subotu u Berlinu 

Američko iskustvo - gde ima već više od 150 000 smrtnih slučajeva Covid-19 - pokazuje da su jasna pravila i rana ograničenja važna kako bi talas zaraze bio što niži i kako bi se umanjila ekonomska šteta. "Samo ako se velika većina stanovništva ponaša odgovorno, štete se mogu vremenski ograničiti i svesti na minimum", rekao je Fratzscher.

Nemačka ekonomija je prema nedavnim izveštajima pretrpela istorijski pad. U drugom tromjesečju ove godine, bruto domaći proizvod smanjen je za 10,1 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine. To je pad učinilo još drastičnijim nego što su se ekonomisti pribojavali.

Michael Hüther, direktor poslodavaca Nemačkog instituta za ekonomsko poslovanje (IW), upozorio je nemačku vladu na moguću drugu blokadu. "Mislim da bi drugo zatvaranje u celoj državi bilo odgovorno za socijalne i ekonomske kolateralne efekte, istakao je založivši se za regionalna rešenja.