Pod strogim pravilima i sa vrlo ograničenim brojem vernika u sredu je u Meki, u Saudijskoj Arabiji započelo muslimansko hodočašće hadž. Zbog corona virusa, ove godine je dopušteno učešće samo za nekoliko hiljada vernika - u poređenju sa oko 2,5 miliona koliko je bilo prisutno prošle godine. Prvi put u modernoj istoriji zemlje vernicima koji žive izvan kraljevstva nije dozvoljeno učešće na hadžu.

                                                Gužve na hadžu 2019.

Kako bi se ipak ispunilo jedno od načela islama - globalna priroda hodočašća, stranci-muslimani sa prebivalištem u Kraljevini imali su prednost prilikom dobijanja propusnica za hadž. Prema raspoloživim informacijama, samo su 30 posto vernika državljani Saudijske Arabije.

Verski obred hadžiluk koji je započeo u sredu sastoji se od sedam simboličnih kruženja oko građevine u obliku kocke nazvane Kaba, u dvorištu Velike džamije u Meki. Među verske obrede spada i penjanje na goru Arafat, gde se vernici mole Bogu za oprost grehova, kao i simbolično kamenovanje đavla na svetom mestu Mina, oko pet kilometara istočno od Velike džamije u Meki. Vernici bacaju šljunak na stup koji simboliše djavola. Ovaj verski obred označava početak muslimanskog žrtvenog praznika Eid al-Adha.

Ovogodišnja pravila tokom petodnevnih Kurban-bajramskih svetkovina su striktna. Vernici moraju, između ostalog, držati distancu, nositi zaštitu usta i nosa uz dvostriki karantin- pre i posle hadža, čistoća se podrazumeva. Jedan od najvaznijih verskih praznika za muslimane je u prošlosti više puta otkazivan usled epidemija i ratova. Saudijskoj Arabiji koja se bori da svoju ekonomiju učini što nezavisnijom od nafte, verski turizam je stavka koja donosi značajne prihode.

Saudijska Arabija sa 33 miliona stanovnika jedna je od najteže pogođenih corona krizom, sa više od 260 000 infekcija i službeno 2635 smrtnih slučajeva.