Ne baš česta kombinacija južnog vetra i obilnih kiša uzrokovala je katastrofalne poplave u Veneciji, kada je nivo vode bio najviši za poslednjih 50 godina. Poplavljeno je 80 posto grada lagune, voda je prodrla u baziliku svetog Marka, pod vodom su veličanstvene palate…

Predsednik regije Veneto, Luca Zaia, zajedno sa gradonačelnikom Venecije Luigi Brugnarom, sumirali su posledice katastrofu nazvavši je “apokaliptično uništavanje” koje je do sada odnelo dva života. 

 

U nekim delovima Venecije zabeležen je nestanak struje, a bilo je problema sa telekomunikacijskim vezama. Škole i vrtići I većina trgovina u sredu nisu radili. Zbog jakih olujnih naleta mnoge brodice i gondole su teško oštećene, a prevoz sa vodenim autobusima u Veneciji bio je značajno otežan. Gradonačelnik Brugnaro procenio je štetu na "stotine miliona evra".

Nešto pre ponoći na sredu, voda se podigla - zbog jakog vetra – na nivo od 187 cm. što je najveća visina nakon razorne poplave 1966. godine, kada je nivo dosegao 194 cm, saopštila je gradska uprava. Gradonačelnik Brugnaro tokom noći u srijedu obišao je grad na policijskom brodu. Trg svetog Marka svrstana u  UNESCO-vu svetsku baštinu u potpunosti je potopljen. "To su posledice klimatskih promena, tražimo od vlade u Rimu da nas podrži “, rekao je gradski čelnik.