U ponedeljak će se u sporu oko izlaska Britanije iz EU sastati dva ključna igrača. Britanski premijer Johnson putuje u Luksemburg kako bi se pridružio Jean-Claud Junckeru.

                                      Brexit diplomatija, Jean-Claude Juncker i Boris Johnson

Junckerova predstavnica za štampu Mina Andreeva izjavila je putem Twittera da se planira radni ručak.  Sastanak će se po svemu sudeći odnositi na planirani izlazak Velike Britanije iz EU zakazan za kraj oktobra.

Predsednik Evropskog parlamenta David-Maria Sassoli izjavio je u četvrtak da Johnsonova vlada još nije dala novi predlog modaliteta napuštanja Evropske unije. "Do sada, Velika Britanija nije predložila alternativu, ništa što bi bilo pravno verodostojno i izvodljivo", rekao je Sassoli.

Britanski premijer odlučan je da svoju zemlju izvede iz EU 31. oktobra, a pojavom spekulacija da bi se obe strane mogle dogovoriti i postići kompromis u vezi sa irskom granicom, u petak je britanska funta porasla prema dolaru.

Britanski premijer se nada da će EU popustiti, u vezi sa kontroverznim propisima o granici između Irske i Severne Irske i doneti izmene sporazuma o povlačenju koji je londonski parlament odbacio.

Britanski parlament usvojio je zakon kojim se od Johnsona traži da odgodi zakazani Brexit u Bruxellesu za kraj januara, ako ne bude sporazuma o sporazumnom izlasku iz EU.

Predsednik britanskog parlamenta John Bercow upozorio je Johnsona da ne krši doneti Zakon protiv neuređenog Brexita. Takvo kršenje Zakona bio bi "strašan primer za ostatak društva", rekao je Bercow. Parlament je odlučan da spreči takav potez svim sredstvima kojima raspolaže.

Johnson je u četvrtak pred novinarima negirao izveštaje da je lagao kraljicu Elizabetu II kada je navodio razloge petonedeljnog obaveznog raspustanja Parlamenta.