Prema pisanju SPIEGEL-a, poslanici EU parlamenta imaju rezerve prema nekoliko kandidata. Glasovi protiv mogućeg budućeg poverenika za proširenje Laszla Troščanija očito idu i mnogo dalje nego što je uopšte i poznato javnosti. Prema SPIEGEL-u, tokom rasprave u Evropskom parlamentu, Mađar bi mogao biti pod pritiskom, ne samo zbog svoje uloge arhitekte pravosudne reforme Viktora Orbana, već i zbog toga što svoju političku funkciju nije uvek držao strogo odvojenom od sopstvenih ekonomskih interesa.

                                                 Von der Leyen i njeni poverenici

Na primer, advokatska firma koju je osnovao, dobila je brojne vladine ugovore - uključujući i period dok je bio ministar pravde. "Troščani & Nagy" zastupali su, na primer, američkog prevoznika Ubera i nekoliko banaka u slučajevima koje je uključivalo Troščanijevo ministarstvo pravde. On je uvek naglašavao da ne vidi nikakav sukob interesa, mada se povukao iz advokatske firme gde nije finansijski uključen više od godinu dana.

Kritika, između ostalih, dolazi iz Zelenih. "Ne mogu zamisliti da bi Ursula von der Leyen želela raditi sa nekim od tih ljudi", rekao je evroparlamentarac Daniel Freund, koji je ranije radio u Transparency Internationalu.

Takođe, čelnik Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu Manfred Weber (CSU), smatra da je za nekoliko poverenika potrebno pojašnjenje. "Kod poljskih i mađarskih kandidata, kao i kod rumunskog kandidata, još uvijek postoje upitnici koje je potrebno ukloniti na raspravama", rekao je Weber za SPIEGEL.

Protiv kandidata iz Poljske Janusza Wojciechowskog nutrašnja kontrola EU – Olaf, vodi istragu zbog mogućih neregularnosti oko putnih troškova u Evropskom parlamentu. Kandidatkinja iz Rumunije Rovana Plumb, mora se braniti od navoda o zloupotrebi položaja u matičnoj zemlji.

Rasprave će započeti krajem septembra, a Evropski parlament će na kraju glasati o celoj Komisiji. Von der Leyen počinje svoj mandat 1. novembra.