Arapsko proleće okončalo je diktatorsku vlast u Tunisu 2011. godine, nakon čega je tuniski despot Ben Ali izbegao u Saudijsku Arabiju.

Zdravlje 83-godišnjeg bivšeg vladara je kritično, ali stabilno, rekao je njegov pravni zastupnik u četvrtak uveče u Tunisu. Ben Ali je bio prvi vladar regije koji je 2011. godine svrgnut za vreme arapskih ustanka.  Begom u Saudijsku Arabiju 14. janura 2011. Izbegao je hapšenje i zatvor 

                                 Talas arapskih protesta protiv vlasti počeo u Tunisu

Bivši diktator živi sa suprugom u saudijskoj arapskoj luci u Džedi, gde je porodica strogo zaštićena i ne može se vratiti u Tunus, gde živi nekoliko njegove dece.

Sud u Tunisu je 2011. godine Ben Alija i njegovu suprugu osudio, u odsustvu, na 35 godina zatvora i novčanu kaznu veću od 45 miliona evra. Sudije su smatrali dokazanim da je predsednička porodica godinama stekla bogatstvo, što je na kraju iznosilo četvrtinu bruto domaćeg proizvoda.

U drugom sudskom procesu 2013.godine, Ben Ali je osuđen na doživotni zatvor zbog podsticanja sigurnosnih snaga na ubistvo demonstranata tokom revolucije. Prema službenim podacima, u sukobima policije i deonstranata, pre osam godina, ubijeno je 388 osoba.

Tunis je jedina arapska država koja je tada napravila prelaz na demokratiju. Tunižani će u nedelju glasati za naslednika predsednika Beji Caida Essebsija, koji je umro u julu i biraće između 26 kandidata.

Parlament je u junu doneo izmenu izbornog zakona, koja isključuje kandidate iz izborne trke, koji građanima distribuiraju "usluge u obliku novca ili bilo koje vrste" godinu dana pre izbora. Međutim, izmena zakona nikad nije stupila na snagu jer je predsednik Essebsi nije potpisao pre svoje smrti.