Za incident uzrokovan požarom i havariji ruske podmornice sa ljudskim žrtvama, svet je saznao dan kasnije, jer Kremlj deo nalaza klasifikuje kao državnu tajnu. "Oni spadaju u kategoriju apsolutno tajnih podataka", izjavio je u sredu portparol vlade Dmitrij Peskov. Prema izveštajima iz Moskve, podmornica se ubrzano popravlja i sprema za dalju upotrebu, međutim ostalo je nepoznato o kojoj se podmornici radi. Ruski mediji pretpostavljaju da je reč o podmornici sa atomskim pogonom AS-12 Loscharik, koji prema mišljenju stručnjaka, ima tehnologiju kojom se može manipulisati dubokomorskim internetskim kablovima.

                                          Nema mnogo snimaka tajanstvene špijunske podmornice

Međutim, izveštaji novinske agencije RBK i novine "Novaya Gazeta" još nisu službeno potvrđeni, mada je Ministarstvo obrane u Moskvi priznalo da je reč o podmornici na nuklearni pogon kao i to, da vatra nije uticala na nuklearni reaktor. List "Kommersant" izvestio je u četvrtak, pozivajući se na vojne krugove, da je požar navodno izazvan kratkim spojem u kontrolnom centru kada se zapalio kabal ili ulje.

Kroz ventilacijski sistem dim je zatim distribuiran na druga područja podmornice, a posada nije imala dovoljno vremena da se zaštiti. Samo pet preživelih članova posade uspeli su da ugase vatru i vrate podmornicu. Kremlj je izjavio da je reč o dubokomorskoj podmornici na misiji istraživanja morskog dna. Međutim, mnogi su skeptični i veruju da se ne radi o običnom poslu podmornice prepune visokih oficira.

Američka vlada je poslednjih godina upozoravala na prisustvo ruskih podmornica i špijunskih aviona u blizini kablova od staklenih vlakana na dnu mora. U Pentagonu se veruje da bi Rusija mogla preseći kablove u slučaju sukoba, kako bi paralisala zapadnu komunikaciju.