U trci za naslednika britanskog premijera, koja se sve više zahuktava, Brexit tvrdolinijaš Boris Johnson potvrdio je u četvrtak status favorita. Na izborima za novog lidera Konzervativne stranke, za bivšeg gradonačelnika Londona i bivšeg ministra spoljnih pposlova, u prvom krugu je glasalo 114 od 313 predstavnika stranke. Drugoplasirani je britanski šef diplomatije Jeremy Hunt, koji je dobio 43 glasa, dok se ministar za zaštitu okoline Michael Gove plasirao na treće mesto sa 37 glasova. Bivši ministar Brexita, Dominic Raab dobio je 27 glasova, a troje od deset kandidata ostalo je bez kandidature.

                                                  Drugoplasirani, Jeremy Hunt

Johnson je postigao znatno bolje rezultate od svojih devet konkurenata. Sledeći krug zakazan je za utorak, nakon čega sledi dalje glasanje, sve dok se krug ne svede na svega dva kandidata. Osim mesta predsednika Torijevaca, pobednik preuzima i mesto šefa vlade.  

Obzirom da je glasanje tajno, iznenađenja nisu isključena, pišu britanski mediji, a ko će biti novi vođa Torijevaca i premijer Velike Britanije, znaće se krajem jula.

Johnson je u sredu u Londonu najavio da želi ponovo da pregovara o sporazumu o izlasku iz EU, precizirajući da je "moguć bolji dogovor". Po njemu ne treba otići bez dogovora, ali zemlja se mora pripremiti za povećani pritisak na pregovaračke partnere u Bruxellesu.